Tastings from the... crypt

Vinalia presents Loch Lomond & Glen Scotia

Η εταιρεία εμπορίου οίνων και ποτών Vinalia παρουσίασε σε επαγγελματίες του χώρου και σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, τα whiskies Loch Lomond & Glen Scotia. Η παρουσίαση έγινε από τον Bar Management Instructor και πιστοποιημένο Whisky Expert Γιώργο Παπαδογούλα, ο οποίος μύησε τους καλεσμένους μας στις τεχνικές απόσταξης του whisky, από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι την απόσταξη του τελικού προϊόντος. Παράλληλα απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο τα ποτήρια… σπάνια έμειναν άδεια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

“We’re proud to maintain ancient traditions and
Skills. But we’re not averse to new ideas… If they
Help us make great whisky”.

Λίγα λόγια για τη σπάνια γκάμα των Loch Lomond και  Glen Scotia

Το Loch Lomond παίρνει το όνομά του από τη γειτονική ομώνυμη λίμνη που θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες λίμνες της Σκωτίας. Είναι πιθανότατα ένα από τα πιο «ευέλικτα» αποστακτήρια της Σκωτίας, ειδικά όταν με τη λέξη ευελιξία αναφερόμαστε στον αριθμό των διαφορετικών εμφιαλώσεων που παράγονται για… διαφορετικούς σκοπούς. Το αποστακτήριο κατασκευάστηκε από την Littlemill Distillery Company Ltd το 1965 και αν και έπεσε σε δύσκολες στιγμές κατά τη δεκαετία του 1980 και αναγκάστηκε να κλείσει το 1984, η παραγωγή συνεχίστηκε το 1987 υπό τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας. Tο Loch Lomond είναι το μοναδικό αποστακτήριο στη Σκωτία που παράγει τόσο ουίσκι βύνης όσο και ουίσκι σιτηρών στην ίδια τοποθεσία, διαθέτοντας 2 παραδοσιακές pot stills, 1 Coffey still  για τα grain whiskies και 4 μοναδικά σχεδιασμένες Lomond stills (pot stills που αντί για το γνωστό swan’s neck διαθέτουν rectifying columns). H διαφοροποίηση των τεχνικών απόσταξης από εμφιάλωση σε εμφιάλωση επέτρεψε στο αποστακτήριο να παράγει ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ διαφορετικά single malts διαφορετικού στυλ!

Στο Loch Lomond περηφανεύονται ότι παράγουν μια μεγάλη γκάμα από malts: έντονα τυρφώδη ( στο στυλ του του Islay), φρουτώδη (όπως τα Speyside), με γεμάτο σώμα (χαρακτηριστικό των Highlands), μαλακά (σαν του Lowland), ενώ αυτή η διαδικασία τους καθιστά λιγότερο εξαρτημένους στη διαθεσιμότητα βύνης συγκριτικά με άλλα αποστακτήρια της Σκωτίας.

Από την άλλη, το Glen Scotia είναι ένα από τα τρία τελευταία αποστακτήρια που επιβίωσαν στο Campbeltown, το οποίο σε παλαιότερες εποχές ανταγωνιζόταν το Speyside στον αριθμό των αποστακτηρίων στη συνολική παραγωγή ουίσκι. Το αποστακτήριο ιδρύθηκε το 1832 από τον Stewart Galbraith, του οποίου η οικογένεια το κράτησε μέχρι το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ενώ από το 1996 ανήκει στην Loch Lomond Distillers. Mάλιστα, σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο από έναν από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του, τον Duncan MacCallum, ο οποίος πνίγηκε στην Campbeltown Loch το 1930.

Loch Lomond, Single Grain Scotch Whisky

Πόσοι από εσάς έχετε δοκιμάσει ένα Single Grain Ένα κομψό αλλά και με γεμάτο σώμα single grain whisky με γλυκά αρώματα από ανανά, βανίλια, εσπεριδοειδή νύξεις καπνού και μπισκότου.


Loch Lomond “Reserve”, Blended Scotch Whisky

Το κάθε βαρέλι γι’ αυτό το blend επιλέγεται με προσοχή ώστε να αποδοθεί ένα απόλυτα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ανθικό με αρώματα κανέλας, μπαχαρικών και μελιού δίπλα σε αρώματα αποξηραμένων φρούτων και πορτοκαλιού. Εξαιρετικά μαλακό τελείωμα.


Loch Lomond “Original” Single Malt Scotch Whisky

Ένα επιλεγμένο single malt που φημίζεται για το μαλακόπιοτο χαρακτήρα του. Δίπλα σε απαλές αποχρώσεις καπνού και τύρφης. Πολύ πλούσιο στη μύτη με συμπυκνωμένα αρώματα από τάρτα φρούτων, μέλι, αποξηραμένο ανανά και μήλα.


Loch Lomond 12 YO,  Single Malt Scotch Whisky

Αυτό το 12 ετών Single Malt έχει ωριμάσει σε τριών ειδών διαφορετικά βαρέλια. Κατά τη διαδικασία ωρίμασής του έχει αποκτήσει ένα υπέροχο φρουτώδη χαρακτήρα με γλυκά αρώματα από αχλάδι, ροδάκινο και καπνό δίπλα σε νότες από φλούδες εσπεριδοειδών, κυδωνιού, μήλου και μπισκότου.


Glen Scotia Double CaskSingle Malt Scotch Whisky

Ωρίμαση σε first fill bourbon βαρέλια πριν το cask finishing σε Pedro Ximenez sherry casks. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο, φρουτώδες και απόλυτα ισορροπημένο single malt με χαρακτηριστικά αρώματα θαλασσινής αύρας, βανίλιας, κρέμας καραμελέ,  καραμελωμένων φρούτων και toffee δίπλα σε νότες από bourbon.


Glen Scotia 15 Y.O., Single Malt Scotch Whisky

Αυτό το single malt έχει ωριμάσει σε αμερικάνικα βαρέλια από bourbon. Γλυκά αρώματα από εσπεριδοειδή, ginger, μπισκότα, αχλάδι μαζί νότες ξύλου και μαγειρεμένων φρούτων. Απαλό και ξηρό τελείωμα με επίγευση από αποξηραμένα φρούτα.


Glen Scotia Victoriana, Single Malt Scotch Whisky

Αυτό το καθαρόαιμο cask strength έρχεται στους 51,5% abv αφού έχει διανύσει μια περίοδο ωρίμασης σε βαρέλια από bourbon κι έπειτα σε πολύ καμένα βαρέλια (deeply charred casks). Συνεπώς έχει ισχυρή δομή και συμπύκνωση ενώ φλερτάρει αρωματικά με το ξύλο, τη βανίλια, το κακάο και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και μούρα.

Παρακάτω ακολουθεί το photo gallery της βραδιάς. Ευχαριστούμε θερμά τόσο την εταιρεία Vinalia για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, όσο και τους φίλους συνεργάτες και επαγγελματίες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους. Τα καλύτερα έρχονται!