Stories, Tastings from the... crypt

Compass Box Collection – Πρόσκληση σε μια “μπλενταριστή” γευστική δοκιμή

Όσοι με γνωρίζουν καλά, γνωρίζουν ότι μετά το κρασί, το μεγάλο μου πάθος από το χώρο των αποσταγμάτων είναι το whisky με διαφορά από τα υπόλοιπα. Οπότε, είτε θα με δείτε να πίνω ένα ποτήρι λευκό κρασί καταχείμωνο, ή μπορεί και με 40oC να απολαμβάνω στη θάλασσα το αγαπημένο μoυ malt από το Islay. Αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι, καθώς δίπλα στη γνώση έρχεται ο σεβασμός και η εκτίμηση. Τι εννοώ; Μα πολύ απλά, ότι διαβάζοντας και δοκιμάζοντας, εκτίμησα και σεβάστηκα πολύ περισσότερο το βασιλιά των αποσταγμάτων. Σε αυτό φυσικά, χρωστάω κάποια πράγματα παραπάνω σε κάποιους ανθρώπους, όπως το φίλο μου το Νίκο Χατζηανδρέα, τον Alex και γενικά στους ανθρώπους του whisky, οι οποίοι όταν μιλάνε για το whisky μπλέκουν πανέμορφα τον ερωτισμό με την επιστημονικότητα. Και αυτό το κάνεις μόνο όταν αγαπάς κάτι, ποτέ μα ποτέ επιτηδευμένα.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή εισαγωγή, να σας πω ότι κάθε φορά που έχουμε μια γευσιγνωσία whisky στο κελάρι της «Κάβα Αμπατζής», ενθουσιάζομαι σε μεγάλο βαθμό. Είτε αυτή αφορά σε whiskies τα οποία γνωρίζω, είτε σε κάποια άλλα τα οποία αγνοώ. Η αλήθεια με τη γευσιγνωσία των whiskies του Compass Box είναι κάπου στη μέση, δηλαδή αν και έχω δοκιμάσει αρκετές εμφιαλώσεις, δεν είχα βαθιά γνώση πάνω στην ιστορία, τη φιλοσοφία και τη στόχευση της εταιρείας. Γνώση που φιλοδοξώ να πάρω (και φυσικά να δοκιμάσω ακόμα παραπάνω whiskies) την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο κελάρι της Κάβα Αμπατζής, όταν και θα φιλοξενήσουμε την πολυαναμενόμενη γευστική δοκιμή των Compass Box μαζί με τους εκπροσώπους της εταιρείας Sky Spirits. Περισσότερα γευσιγνωστικά για τις εμφιαλώσεις θα πούμε μετά τη δοκιμή. Μέχρι τότε, σας αφήνω με κάποιες λεπτομέρειες γύρω από το ιστορικό της εταιρείας και φυσικά τα απαραίτητα «διαδικαστικά» της παρουσίας σας στη δοκιμή.

Event ID:

Ημερομηνία: 23/10/2019
Ώρα προσέλευσης: 18.30
Ώρα έναρξης: 19.00
Τόπος: Κάβα Αμπατζής, Αριστοτέλους 12, Εύοσμος
Θέσεις: 25
Συμμετοχή: ΔΩΡΕΑΝ (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)Τηλέφωνο: 2310387400

“Tradition is only half of story, we’ re writing the other half”.

Αυτό είναι το φοβερό quote της εταιρείας. Το Compass Box έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται ότι είναι ένα από τα πιο καινοτόμα brands αυτή τη στιγμή στο χώρο του σκωτσέζικου whisky. Μπορεί σαν όνομα να μην έχει δεκαετίες ή και αιώνες πίσω του, όπως πολλά από τα γνωστά αποστακτήρια της χώρας, ωστόσο αυτά που έχει καταφέρει τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα τα ζήλευαν πολλοί. Και για να ακριβολογούμε, ας πούμε καλύτερα ότι δεν πρόκειται ακριβώς για αποστακτήριο, αλλά για μια boutique blending.

Πίσω στο 2000, ο John Glaser πίστευε πως υπήρχαν πολλές εταιρείες που με τον ίδιο τρόπο παρασκεύαζαν και πωλούσαν scotch whisky. Ένας Αμερικανός, που έχει μεταναστεύσει στην Αγγλία και εργάζεται σε ένα μεγάλο αποστακτήριο, ήθελε να κάνει τα πράγματα λίγο (οκ πολύ) διαφορετικά για να φέρει τη χαρά του scotch whisky σε περισσότερους ανθρώπους.

Έτσι, o πρώην International Marketing Director του Johnie Walker (αυτή ήταν η προηγούμενη δουλειά του John Glaser) δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος εταιρείας για το scotch whisky, βασισμένο σε ένα παλιό μοντέλο, που αφορά την ανάμειξη του scotch whisky στο σπίτι, αλλά με μια προσέγγιση προοδευτική και μια αδιάκοπη επιθυμία να δημιουργήσει υψηλή ποιότητα. Ξεκίνησε αρχικά να λανσάρει την επιχείρηση από την κουζίνα του, αλλά αυτό που πραγματικά έδειχνε τη γλυκιά τρέλα του John Glaser ήταν ο τρόπος που ξεκίνησε να προμοτάρει το whisky του, επισκεπτόμενος γνωστά bars και pubs του Λονδίνου με δείγματα των  whiskies του και αφήνοντας την κάρτα του που έγραφε… “John Glaser – Whisky Zealot”.

Σήμερα, κοντά στις δύο δεκαετίες αργότερα, το Compass Box διαθέτει γραφεία και blending room στο Λονδίνο, τα δικά του whiskies που έχουν ωριμάσει στη Σκωτία και παραπάνω από δώδεκα εργαζόμενους.

Στόχος του ακόμα και σήμερα είναι να δημιουργήσει ένα boutique whisky γι’ αυτό κανένα από τα προϊόντα του δεν δέχεται ψυχρό φιλτράρισμα, κανένα δεν έχει πρόσθετο χρώμα και όλα μα όλα ωριμάζουν πάντα σε ένα μεγάλο κομμάτι σε αμερικάνικη δρυ, έχοντας ως αποτέλεσμα την χαρακτηριστική γλύκα των τελικών αποσταγμάτων.

Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε μέσω της Sky Spirits.