Stories, Tastings from the... crypt

Όταν η ΕΥ ΠΑΝ μεταμόρφωσε το κελάρι της Κάβα Αμπατζής σε… Vinos & Tapas Bar

Η Ευ Παν είναι μια σύγχρονη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας τροφίμων και ποτών. Έχοντας αφετηρία και βατήρα της τη Θεσσαλονίκη και μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο εξυπηρέτησης, φιλικότητας και επαγγελματισμού εξυπηρετεί πολλά σημεία χονδρικής σε όλη τη Β. Ελλάδα. Ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια από το Στάθη Παναγιωτίδη, έναν άνθρωπο με μεγάλη γνώση της ελληνικής αγοράς και με χαρακτηριστικό ότι έχει αλλάξει ουκ ολίγες… σόλες παπουτσιών.

Στο portfolio της θα βρούμε κάποια εξαιρετικά προϊόντα delicatessen, όπως τυριά, αλλαντικά, λάδια, αλίπαστα κ.α. Στόχος είναι αφενός η γκάμα να διαθέτει προϊόντα με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφετέρου οι τιμές να τα κάνουν προσιτά τόσο στον απλό καταναλωτή, όσο και στον εξειδικευμένο επαγγελματία, που επιζητάει τη διαφοροποίηση, αλλά χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα.

Φυσικά, αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, καθώς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολύ μεράκι, κόπο, αγάπη και αφοσίωση. Α! Και κάτι ακόμα… Ατελείωτο τρέξιμο (οι σόλες που λέγαμε πριν), γιατί ακόμα και ο ρομαντισμός απαιτεί να βρίσκει πάντα το αντιστάθμισμά του στο ρεαλισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον τη συνεχή έρευνα αγοράς για την αναζήτηση νέων παραγωγών και προϊόντων και δεύτερον την τοποθέτηση σε κομβικά σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης.

Μέχρι πριν λίγους μήνες (για την ακρίβεια κάτι παραπάνω από ένα χρόνο) το εγχείρημα του Στάθη και της ΕΥ ΠΑΝ αφορούσε μόνο προϊόντα της ελληνικής γης. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει, καθώς η ΕΥ ΠΑΝ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της στη χώρα που μουγκρίζουνε οι ταύροι και η paella θεωρείται εθνικό προϊόν.


Κάπως έτσι, ξεκίνησε να εισάγει τυριά, αλλαντικά και άλλα τρόφιμα από την Ισπανία και φυσικά, πολύ γρήγορα, κάποια εξαιρετικά κρασιά. Κι αν το flamenco είναι solo χορός, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της ΕΥ ΠΑΝ, καθώς τα κρασιά που εισάγει προέρχονται από μια μεγάλη εταιρεία γνωστή για την πλούσια γκάμα της στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ιβηρικής Χερσονήσου: την Vintae.

Pouring Txakoli like a pro

Η ιστορία της Vintae είναι σχετικά πρόσφατη. To 1999 o José Miguel Arambarri με καταγωγή από τη Rioja, αποφασίζει να συνεχίσει τη δουλειά των προγόνων του και φυτεύει τον πρώτο του αμπελώνα. Πριν καλά καλά περάσει πολύς καιρός, με τη βοήθεια των γιων του José Miguel και Ricardo, αποκτούν περισσότερους αμπελώνες στην κατοχή τους, ενώ αγοράζουν και ανακαινίζουν οινοποιεία έχοντας έναν ξεκάθαρο στόχο: την καινοτομία και τη δημιουργία αίσθησης στην αγορά.

Σήμερα η Vintae απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους, ενώ χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει φτάσει σε σημείο να παράγει κρασί από 15 διαφορετικές ονομασίες προέλευσης (DOs), καθώς όπως λένε «μπορεί να έχουμε καταγωγή από τη Rioja, αλλά κανένας αμπελώνας δεν είναι πραγματικά μακριά από εμάς».

Πολλές χρονιές μπορούν να χαρακτηριστούν ορόσημα, αλλά οι παρακάτω είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για την εταιρεία:

  • Το 2002 χτίζονται τα πανέμορφα οινοποιεία Castillo de Maetierra και Maetierra Dominum
  • Το 2003 λανσάρεται το project της Hacienda López de Haro στη Rioja
  • Το 2005 η Vintae ξεκινάει την αναζήτηση νέων αμπελοτοπιών έξω από τη Rioja. Η αναζήτηση αυτή οδηγεί στην παραγωγή κρασιών από τη Ribera del Duero, τη Navarra και τη λιγότερο γνωστή Ribera del Queiles
  • Το 2006 η Vintae παράγει το πρώτο της κρασί στο Toro
  • To 2007 το Libalis φέρνει κυριολεκτικά επανάσταση στον κόσμο των ισπανικών λευκών κρασιών κερδίζοντας αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του Gold Medal Mundus Vini
  • Το 2009 λανσάρεται η σειρά Matsu, η οποία γίνεται sold out μέσα σε μόλις δύο μήνες
  • Το 2010 δημιουργείται η tv, ένα online κανάλι που φιλοδοξεί να κάνει γνωστό τον κόσμο του κρασιού σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους
  • Το 2011 λανσάρεται η σπουδαία σειρά Proyecto Garnachas de España, η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει την ποικιλία Garnacha και τις δυνατότητές της όταν αυτή φυτευτεί στα σωστά και κατάλληλα εδάφη. Την ίδια χρονιά με την Ιαπωνία, η Vintae πλέον εξάγει σε 40 χώρες και 5 ηπείρους
  • Το 2012 δημιουργείται το Francesc Ricard, η πρώτη Cava της Vintae. Παράλληλα κάνει την εμφάνισή του το El Pacto, ως αποτέλεσμα της πρώτης συμφωνίας του Badarán
  • Το 2013 διοργανώνεται το πρώτο Vintae Wine Festival στο Logroño.
  • Το 2014 το Bodegas Aroa στη Navarra περιέρχεται στην κατοχή της Vintae, ενώ είναι η πρώτη χρονιά του Le Naturel, του πρώτου κρασιού της Vintae χωρίς θειώδη
  • Το 2015 βγαίνουν στην αγορά τα κρασιά της σειράς Atlantis, μίας συλλογής κρασιών που αναδεικνύει περιοχές προέλευσης στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, οι οποίες έχουν εμφανείς τις επιρροές του Ατλαντικού. Την ίδια χρονιά η Vintae μπαίνει στο πλοίο του Ατλαντικού και πραγματοποιεί τον πρώτο της τρύγο στη Χιλή.
  • Τέλος, 13 Δεκεμβρίου 2018 ξεκινά η πρώτη εισαγωγή στην Ελλάδα και ξεκινάει η συνεργασία με την εταιρεία EY ΠΑΝ.

H Vintae περηφανεύεται ότι δεν είναι άλλη μια εταιρεία που παράγει κρασιά, αλλά μια εταιρεία που δουλεύει στην κατεύθυνση της ολιστική αλλαγής θεώρησης στου πώς βλέπουμε το κρασί. To moto της είναι και αυτό από μόνο του αρκετά προκλητικό: «Μόνο με το να ονειρευόμαστε την επανάσταση στον κόσμο του κρασιού και να εργαζόμαστε γι’ αυτό, θα μπορέσουμε να την πετύχουμε». Και δεν έχουν καθόλου άδικο.

Το υπέροχο αυτό αφήγημα της Vintae είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε σε μια δοκιμή με άρωμα Ισπανίας στο κατάστημά μας. Navarra, Toro, Rioja, Ribera, Rias Baixas και πολλές άλλες γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας είχαν την τιμητική τους, συνοδεία εκλεκτών tapas και pintxos που επιμελήθηκε το team της ΕΥ ΠΑΝ. Φυσικά, θα ήταν αδύνατον να δοκιμάσουμε όλο το portfolio της εταιρείας, αλλά πιστέψτε μας, δοκιμάσαμε αρκετά για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη μια φορά τη σπουδαία δουλειά που κάνει ο Στάθης Παναγιωτίδης και η εταιρεία του, καθώς είτε θες value for money κρασιά είτε τραγανά λευκά που πάνε απίστευτα με την ελληνική κουζίνα, είναι σίγουρο ότι θα τα βρεις στη γκάμα της ΕΥ ΠΑΝ.

Περιττό να μιλήσω για κάποια σπουδαία ερυθρά παλαίωσης που μπορούμε επίσης να βρούμε, αλλά να μην ξεχάσω να αναφέρω το προσωπικό μου φετίχ, που δεν είναι άλλο από τις πανέμορφα σχεδιασμένες ετικέτες των κρασιών. Άλλωστε, πρώτα χορταίνει το μάτι, αν και φυσικά μια καλή ετικέτα δεν σημαίνει τίποτα χωρίς καλό κρασί μέσα στη φιάλη. Στην περίπτωση όμως της ΕΥ ΠΑΝ ισχύει το γνωστό ρητό που λέει ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει είναι μόνο τίμια (καλό κρασί). Οφείλει να δείχνει και τίμια (κομψό labeling).

Αναζητήστε τα προϊόντα της ΕΥ ΠΑΝ σε επιλεγμένα σημεία πώλησης. Τόσα τα προϊόντα delicatessen όσο και τα μοναδικά κρασιά που εισάγει μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Salud!

Περισσότερες φωτογραφίες από τη βραδιά στο αντίστοιχο album από τη σελίδα μας στο Facebook