Tastings from the... crypt

Κτήμα Σκούρα. Ένα ταξίδι στο Μέγα Οίνο, το Σύνορο και στη Νεμέα Grande Cuvee

 614 χλμ…

Δεν τα λες και λίγα. Είναι πολλά. Πάρα πολλά. Τόσα όμως χωρίζουν το Κτήμα Σκούρα με την Κάβα Αμπατζής. Κυριολεκτικά, πόρτα πόρτα. Κι όμως, αν και τόσα χιλιόμετρα, το Κτήμα Σκούρα χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης στη Βόρεια Ελλάδα και όπως είναι φυσιολογικό είναι ένα από τα αγαπημένα της Κάβα Αμπατζής.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Κτήμα Σκούρα και τα κρασιά του να είναι τόσο αγαπητά μακριά από τον τόπο τους;

Είναι η αδιαμφισβήτητη υψηλή ποιότητά τους; Είναι η προσωπικότητα του Γιώργου Σκούρα; Είναι ότι όταν δένεσαι με κάτι συναισθηματικά, δύσκολα χωρίζεις μαζί του; Αν θέλετε την απάντηση μου θα σας έλεγα ότι είναι λίγο απ’ όλα. Και αν τα 614 χιλιόμετρα ακούγονται και είναι πολλά, σκεφτείτε ότι τα κρασιά από το Κτήμα Σκούρα βρίσκονται στις σημαντικότερες αγορές του κόσμου. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Δεν αναιρεί προφανώς τα παραπάνω, αλλά προσθέτει κάμποσα γαλόνια ακόμα στους ώμους του κτήματος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας πιάσουμε μαζί το μίτο της Αριάδνης για να δούμε το πώς ξεκίνησαν όλα στο Κτήμα Σκούρα

Το 1980, ο Γιώργος Σκούρας ξεκινάει τις σπουδές του στον κλάδο της γεωργίας στο Πανεπιστήμιο της Dijon στη Βουργουνδία, όμως εκεί η επαφή του με γνωστούς οινοπαραγωγούς και η γνωριμία του με τα κρασιά της περιοχής τον οδηγούν να ερωτευτεί παράφορα το κρασί και να λάβει και το πτυχίο της Οινολογίας.

Ταξιδεύει σε γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης και στη συνέχεια γυρνάει πίσω στην Ελλάδα, έχοντας εφόδια τις γνώσεις, τις εμπειρίες του και ένα… μηχανάκι enduro. «Εκείνα τα χρόνια ήμουν ένας ωραίος εντουράς και με το μηχανάκι μου άρχισα να γυρνάω τον τόπο μου κυριολεκτικά σπιθαμή προς σπιθαμή».

Κάπως έτσι ξεκίνησε την οινοποιητική του ιστορία χωρίς αμπέλια και χωρίς εξοπλισμό, στο γκαράζ του πατέρα του στο Άργος «Αν έχεις γνωρίσει κάποιον garagiste, εγώ εκείνη την εποχή ήμουν ένας garagiste, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού τα πρώτα μου κρασιά τα έκανα στο γκαράζ του μπαμπά μου» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκούρας.

Το 1986 όμως ήταν η χρονιά που άρχισε να υλοποιεί το όραμά του για το δικό του κτήμα. Αρχικά, στην Πυργέλα, ένα μικρό χωριουδάκι έξω από το Άργος, ενώ στη συνέχεια ένα μπουτίκ οινοποιείο μέσα στη ζώνη της Νεμέας, στην τοποθεσία Γυμνό. Κοινός παρονομαστής οι ατελείωτες ώρες χειρωνακτικής εργασίας, η αφοσίωση και η έμφαση στην ποικιλία Αγιωργίτικο και στην Ονομασία Προέλευσης Νεμέα.

«Εμείς δεν προερχόμασταν από γενιές οινοποιών. Δεν βρήκαμε απολύτως τίποτα. Κυριολεκτικά, ζωγραφίζαμε πάνω σε λευκό καμβά. Η νέα γενιά, καλώς ή κακώς, ότι και να κάνει, κάποιος θα έχει μουτζουρώσει κάτι πριν από αυτήν» λέει γελώντας ο κ. Σκούρας.

Ο ίδιος υποστηρίζει με σθένος τη διακριτικότητα και την ευγένεια, λέγοντας ότι δεν θέλει να αφήνει το όνομά του σαν βάρος στα παιδιά του: «Όπου περπατάω δεν θέλω πίσω μου να σηκώνεται σκόνη. Θέλω να περπατάω ανάλαφρα. Να περπατάω μπροστά, αλλά όλα δίπλα μου να γίνονται αρμονικά χωρίς να σκεπάζω τον άλλον».

Αν περίμενε ποτέ ότι θα έφτανε ως εδώ:

«Σε καμία περίπτωση. Πάντα κοιτούσα το μέλλον μου με έναν ορίζοντα πενταετίας. Σκαλοπάτι σκαλοπάτι. Τα πρώτα 5 χρόνια θα κάνουμε αυτό. Τα επόμενα αυτό. Και ούτω κάθε εξής. Συνεπώς, όντας ως ένας άνθρωπος που έκανε το χόμπι του δουλειά, αισθάνομαι ευλογημένος».

Στα 60 του ο Γιώργος Σκούρας αισθάνεται πανέτοιμος να αρχίσει «καινούργια κόλπα» βασιζόμενος όμως σε ένα υπέροχο τρίπτυχο: υγεία – οικογένεια – δουλειά. Με αυτή τη σειρά απαρέγκλιτα.

Η νέα γενιά του κτήματος είναι ο Δημήτρης Σκούρας.

Ένα παιδί που εκτός από εξαιρετικός επιστήμονας, διακρίνεται εκτός των άλλων για τη σοβαρότητα και τη σεμνότητά του. Οινολόγος, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Montpellier με δουλειά σε Καμπανία, Ροδανό, Bordeaux και αλλού.

Ο Δημήτρης Σκούρας έχει δικά του όνειρα και φιλοδοξίες για το Κτήμα Σκούρα, ωστόσο του αρέσει να κερδίζει πρώτα εμπειρίες μέσω της δουλειάς και μετά να καταθέτει ήπια την άποψή του και τα σχέδιά του. Το μικρόβιο του κρασιού του μπήκε περίπου στο λύκειο δια της πλαγίας οδού, μέσω της αγάπης του για τη χημεία.

Πως είναι όμως το… αφεντικό Σκούρας;

Υπάρχει σε αυτήν τη σχέση το αφεντικό Σκούρας και πώς αυτό εξισορροπείται με τον «μπαμπά» Σκούρα; Η απάντηση για το Δημήτρη είναι πολύ απλή: «Φυσικά και υπάρχει boss Σκούρας, αλλά επειδή έχω δει και φίλους μου εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους γονείς τους, μπορώ να πω ότι ο πατέρας μου είναι ένας από τους πιο open minded και διαλλακτικούς ανθρώπους που γνωρίζω, ειδικά στη δουλειά του. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και αυτό οφείλεται στο ότι ο πατέρας μου έχει τα αυτιά του ανοιχτά».

Στα πιπεράτα να πούμε ότι και ο ίδιος γουστάρει τις μηχανές enduro όπως ακριβώς και ο μπαμπάς του.

Γιώργος Σκούρας

“Θέλω να περπατάω ανάλαφρα. Να περπατάω και να μην σηκώνω πίσω μου σκόνη”

Τι κρασί θα ήταν όμως ο Γιώργος Σκούρας;

Τι κρασί θα ήταν ο Δημήτρης Σκούρας;

Την απάντηση θα τη δείτε μαζί με άλλες όμορφες κουβέντες με τους δύο κυρίους στο παρακάτω βίντεο, το οποίο δημιουργήσαμε με αφορμή τη μοναδική γευστική δοκιμή που διοργανώσαμε στο κελάρι μας με το Κτήμα Σκούρα με θέμα τρεις ξεχωριστές κάθετες γευστικές δοκιμές από σπουδαία κρασιά του Κτήματος:Το Μέγα ΟίνοΤο Σύνορο

Τη Νεμέα Grande Cuvee.Στην ουσία αποτελεί το πρώτο επεισόδιο από μια νέα μας προσπάθεια, τις «Ιστορίες Κελαριού». Πρόκειται για μια σειρά με βιντεάκια από ανθρώπους του κρασιού και της γαστρονομίας, τα οποία έχουμε προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες. Και πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο ποδαρικό από το Κτήμα Σκούρα.

Ελπίζουμε να σας αρέσει.

Καλή σας διασκέδαση.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΜέγας Οίνος
ΚατηγορίαΞηρός ερυθρός
ΚατάταξηΠροστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
ΠοικιλίεςΑγιωργίτικο 80%
Cabernet Sauvignon 20%
ΑμπελώνεςΑγιωργίτικο: Γυμνό Νεμέα σε ύψος 700 μ.
Cabernet Sauvignon: Ορεινή Κορινθία σε ύψος 700 μ
Κυρίαρχος τύπος εδάφουςΠετρώδες
Ηλικία φυτών (μέσος όρος)Αγιωργίτικο: 30-66 έτη
Cabernet Sauvignon: 40 έτη
Στρεμματικές αποδώσειςΑγιωργίτικο: 450 kg/στρ. (27 hl/ha)
Cabernet Sauvignon: 500 kg/στρ. (30 hl/ha)
Οινοποίηση/ΩρίμανσηΑλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23˚C. Μεταζυμωτική εκχύλιση στους 20˚C. Συνολικός χρόνος εκχύλισης: Αγιωργίτικο 25 μέρες, Cabernet Sauvignon 20 μέρες. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλια. Ωρίμανση σε καινούρια γαλλικά βαρέλια για 18 μήνες, εκ των οποίων oι 4 sur lie. Μετά την εμφιάλωση, παραμονή για 6 μήνες στο κελάρι του Kτήματος.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΤο χρώμα είναι πολύ βαθύ και έντονο πορφυρό. Η μύτη έχει βάθος, συμπύ­κνωση, πολυπλο­κότητα, αλλά και φινέτσα. Αρώματα ώριμου φρούτου όπως βατό­μουρο και μαύρο φραμπουάζ μαζί με μπαχαρένιους χαρακτή­ρες, καπνό και νότες δέρματος συνθέτουν τη μύτη. Στο στόμα είναι μεταξένιο μα ρωμαλέο με ευγενικές τανίνες και ισορροπημένη οξύ­τητα, προσφέροντας αρώματα ώριμων φρού­των, γαρίφαλου, μαύρου πιπεριού και ένα άγγιγμα βοτάνων. Η επίγευση έχει πολύ με­γάλη διάρκεια με τεράστια πολυπλοκότητα.

Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΛαβύρινθος 99-15
ΚατηγορίαΞηρός ερυθρός
ΚατάταξηΠροστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
ΠοικιλίεςΑγιωργίτικο 80%
Cabernet Sauvignon 20%
ΑμπελώνεςΑγιωργίτικο: Γυμνό, Νεμέα σε ύψος 700 μ.
Cabernet Sauvignon: Ορεινή Κορινθία σε ύψος 700 μ
Κυρίαρχος τύπος εδάφουςΠετρώδες
Ηλικία φυτών (μέσος όρος)Αγιωργίτικο: 30-66 έτη
Cabernet Sauvignon: 40 έτη
Στρεμματικές αποδώσειςΑγιωργίτικο: 450 kg/στρ. (27 hl/ha)
Cabernet Sauvignon: 500 kg/στρ. (30 hl/ha)
Οινοποίηση/ΩρίμανσηΣε ειδικό βαρέλι 1.000 λίτρων, διαδοχικές χρονιές Μέγα Οίνου ωριμάζουν μαζί. Το 2001, αυτό το βαρέλι γεμίστηκε με Μέγα Οίνο του 1999. Απο τότε, κάθε χρόνο, αφού ετοιμάζεται το τελικό χαρμάνι του Μέγα Οίνου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, μία συγκεκριμένη ποσότητα απομακρύνεται από αυτό το βαρέλι και τη θέση του παίρνει το καινούργιο χαρμάνι. Το κρασί ωριμάζει στο βαρέλι μέχρι η επόμενη χρονιά του Μέγα Οίνου αποσυρθεί από τα καινούργια γαλλικά βαρέλια στα οποία παλαιώνει για 18 μήνες.
Μετά την εμφιάλωσή του, ο Λαβύρινθος παραμένει στο κελάρι του Κτήματος για άλλους 12 μήνες.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΤο χρώμα είναι βαθύ, κόκκινο πορφυρό με μερικές κεραμιδί ανταύγειες. Στη μύτη είναι ώριμο, συμπυκνωμένο, με βάθος και τεράστια πολυπλοκότητα. Ο αρω­ματικός χαρακτήρας είναι εστιασμένος στα ώριμα κόκκινα φρούτα που εκφράζονται ως βύσσινο, βατόμουρο και κεράσι μαζί με μπαχαρένιους χαρακτήρες όπως μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Νότες βοτάνων και κέδρου ξεδιπλώνονται. Στο στόμα είναι παχύ, γεμάτο, μαλακό με καλά δομημένες τανίνες και ζωηρή οξύτητα. Τόσο ώριμο, αλλά και τόσο νέο ταυτόχρονα. Τα αρώ­ματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με όλα τα χαρακτηριστικά ακό­μη πιο τονισμένα. Η επίγευση έχει κο­μψό-
τητα, δύναμη και πολυπλοκότητα, δίνοντας την αίσθηση ότι θα κρατήσει για πάντα.

Τεχνικά ΧαρακτηριστικάΣΥΝΟΡΟ
ΚατηγορίαΞηρός ερυθρός
ΚατάταξηΠροστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
ΠοικιλίεςCabernet Franc 40%
Merlot 40%
Αγιωργίτικο 20%
ΑμπελώνεςΟρεινή Αργολίδα σε ύψος 650 μ.
Κυρίαρχος τύπος εδάφουςΠετρώδες αργιλικό
Ηλικία φυτών (μέσος όρος)Cabernet Franc: 15 έτη
Merlot: 15 έτη
Αγιωργίτικο: 20 έτη
Στρεμματικές αποδώσεις
Cabernet Franc: 900kg/στρ. (53.5 hl/ha)
Merlot: 750 kg/στρ. (45 hl/ha)
Αγιωργίτικο: 600 kg/στρ. (36 hl/ha)
Οινοποίηση/ΩρίμανσηΑλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23˚C. Μεταζυμωτική εκχύλιση στους 20˚C.
Συνολικός χρόνος εκχύλισης: Cabernet Franc 15 μέρες, Merlot 20 μέρες, Αγιωργίτικο 18 μέρες.  Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση σε βαρέλια. Ωρίμανση σε γαλλικά βαρέλια (50% καινούρια και 50% δεύτερης χρήσης) για 13 μήνες, εκ των οποίων 4 sur lie.
Παραμονή μετά την εμφιάλωση 12 μήνες στο κελάρι του Κτήματος.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΤο χρώμα είναι βαθύ, διαυγές πορφυρό με ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, γεμάτη πυκνότητα και φρεσκάδα εξαιτίας της φυτικότητας του Cabernet Franc. Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι βασισμένος στο ώριμο φρούτο (κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα) μαζί με γλυκά αρώματα σοκολάτας, κανέλας, κέδρου και διακριτικό βαρέλι. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιο εκχύλισμα, αλκοόλ που ισορροπεί την τονισμένη οξύτητα και ώριμες πυκνές τανίνες. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με το φρούτο ακόμη πιο τονισμένο. Η επίγευση έχει διάρκεια, όγκο και πολυπλοκότητα.

Τεχνικά ΧαρακτηριστικάGrande Cuvée NEMEA
ΚατηγορίαΞηρός ερυθρός
ΚατάταξηΠροστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα
ΠοικιλίεςΑγιωργίτικο 100%
ΑμπελώνεςΟρεινή Κορινθία σε ύψος 1.040 μ.
Κυρίαρχος τύπος εδάφουςΚόκκινη άργιλος, πλούσια σε μέταλλα
Ηλικία φυτών (μέσος όρος)27 έτη
Στρεμματικές αποδώσεις850 kg/στρ. (51 hl/ha)
Οινοποίηση/ΩρίμανσηΑλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23˚C.Μεταζυμωτική εκχύλιση στους 20˚C. Συνολικός χρόνος εκχύλισης 14 μέρες. Πραγματοποίηση και ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε βαρέλια. Ωρίμανση σε καινούρια γαλλικά βαρέλια για 12 μήνες, εκ των οποίων oι 4 sur lie. Παραμονή μετά την εμφιάλωση για 6 μήνες στο κελάρι του Kτήματος.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικάΤο χρώμα είναι λαμπερό, καθαρό, βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη έχει βάθος, δύναμη και πυκνότητα. Ο αρωματικός χαρακτήρας είναι εστιασμένος στα κόκκινα φρούτα –βύσσινο, βατόμουρα, κόκκινα κεράσια– μαζί με μπαχαρένιους χαρακτήρες, αρώματα από ξερά βότανα και ένα άγγιγμα μεταλλικότητας. Στο στόμα έχει μέτριο προς γεμάτο σώμα με ενδιαφέρουσα οξύτητα και πολύ ποιοτικές τανίνες, ενώ κυριαρχούν αρώματα από κόκκινα φρούτα, γη και μέταλλο μαζί με καπνό και μπαχαρικά. Η επίγευση είναι μακριά, πολύπλοκη με συνεχή εξέλιξη.