Tastings from the... crypt

Compass Box: μια boutique blending company

Compass Box ξαναθέτει ένα μεγάλο θέμα. To blend or not to blend? Ιδού η απορία.

Είναι τα single malts καλύτερα από τα blended whiskies; Μήπως τα τελευταία δείχνουν υψηλά skills και πολλά cojones που δεν μασάνε από ρίσκα;

Μην περιμένετε οριστική απάντηση ούτε από αυτούς που υπερασπίζονται με πάθος την υψηλή ποιότητα των single malts ούτε από τους «απέναντι» που θεωρούν ότι η διαδικασία του blending είναι κάτι ανάμεσα σε υψηλή τέχνη, επιστήμη και τρομερή ικανότητα. Η δική μας άποψη είναι ότι καλά whiskies υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες. Και σε ότι αφορά την κατηγορία του blending whisky, η Compass Box είχε μια ωραία ιστορία να μας αφηγηθεί στο κελάρι της κάβας μας, σε μια υπέροχη και… μπελνταριστή δοκιμή.

Το Compass Box έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται ότι είναι ένα από τα πιο καινοτόμα brands αυτή τη στιγμή στο χώρο του σκωτσέζικου whisky. Μπορεί σαν όνομα να μην έχει δεκαετίες ή και αιώνες πίσω του, όπως πολλά από τα γνωστά αποστακτήρια της χώρας, ωστόσο αυτά που έχει καταφέρει τις τελευταίες δύο δεκαετίες θα τα ζήλευαν πολλοί. Και για να ακριβολογούμε, ας πούμε καλύτερα ότι δεν πρόκειται ακριβώς για αποστακτήριο, αλλά για μια «boutique blending company»

Πίσω στο 2000, ο John Glaser πίστευε πως υπήρχαν πολλές εταιρείες που παρασκεύαζαν και πωλούσαν scotch whisky με τον ίδιο τρόπο. Ένας Αμερικανός, που έχει μεταναστεύσει στην Αγγλία και εργάζεται σε ένα μεγάλο αποστακτήριο, ήθελε να κάνει τα πράγματα λίγο (οκ πολύ) διαφορετικά για να φέρει την απόλαση του scotch whisky σε όσους γίνεται περισσότερους ανθρώπους.

Έτσι, o πρώην International Marketing Director του Johnie Walker (αυτή ήταν η προηγούμενη δουλειά του John Glaser) δημιούργησε ένα διαφορετικό είδος εταιρείας για το scotch whisky, βασισμένο σε ένα παλιό μοντέλο, που αφορά στην ανάμειξη του scotch whisky στο σπίτι, αλλά με μια προσέγγιση προοδευτική και μια αδιάκοπη επιθυμία να δημιουργήσει υψηλή ποιότητα.

Ξεκίνησε αρχικά να λανσάρει την επιχείρηση από την κουζίνα του, αλλά αυτό που πραγματικά έδειχνε τη γλυκιά τρέλα του John Glaser ήταν ο τρόπος που ξεκίνησε να προμοτάρει το whisky του, επισκεπτόμενος γνωστά bars και pubs του Λονδίνου με δείγματα των whiskies του και αφήνοντας την κάρτα του που έγραφε… “John Glaser – Whisky Zealot”.

Σήμερα, κοντά στις δύο δεκαετίες αργότερα, το Compass Box διαθέτει γραφεία και blending room στο Λονδίνο, τα δικά του whiskies που έχουν ωριμάσει στη Σκωτία και παραπάνω από δώδεκα εργαζόμενους.

Στόχος του ακόμα και σήμερα είναι να δημιουργήσει ένα boutique whisky γι’ αυτό κανένα από τα προϊόντα του δεν δέχεται ψυχρό φιλτράρισμα, κανένα δεν έχει πρόσθετο χρώμα και όλα μα όλα ωριμάζουν πάντα σε ένα μεγάλο κομμάτι σε αμερικάνικη δρυ, έχοντας ως αποτέλεσμα την χαρακτηριστική γλύκα των τελικών αποσταγμάτων.

Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε μέσω της Sky Spirits την οποία ευχαριστούμε θερμά, αφενός γιατί έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτά τα μοναδικά whiskies στη χώρα μας, αφετέρου για την τιμή που μας έκανε να επιλέξει το χώρο μας για την παρουσίαση των προϊόντων της στους επαγγελματίες και φίλους του whisky στη Β. Ελλάδα

«Whiskymaker» σύμφωνα με την Compass Box δεν είναι άλλη μια συνηθισμένη λέξη την οποία βρίσκουμε σε καθημερινά λεξικά. Στην πραγματικότητα, για την Compass Box, Whiskymaker είναι αυτός που νιώθει την ανάγκη και την υποχρέωση να κάνει τα πράγματα καλύτερα, που συνεχώς αναρωτιέται, κάνει ερωτήσεις στον εαυτό του, που προκαλεί τις ικανότητές του για το καλύτερο, που πειραματίζεται αδιάκοπα. Ο Whiskymaker είναι κάτι διαφορετικό από τον αποσταγματοποιό. Είναι κάτι περισσότερο κοντά στον blender, που αναζητά συνεχώς νέους συνδυασμούς από γεύσεις, νέες διαδικασίες που οδηγούν στην απόλαυση.

Ως Whiskymakers, στην Compass Box δουλεύουν με ένα εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών, με τους οποίους συνεχώς εξερευνούν τη βαθιά σχέση ανάμεσα στην ωρίμαση του whisky και τη δρυ. Από την αναζήτηση της καλύτερης δρυός από τα Βόσγια Όρη στη Γαλλία μέχρι τα δάση του Missouri, το σχεδόν καθημερινό sampling από όλα τα βαρέλια ξεχωριστά, που θα δώσουν το τελικό blend, είναι φανατικοί της υψηλής ποιότητας και πιστεύουν ότι κάθε κομμάτι της διαδικασίας παίζει το δικό του ρόλο στην καλύτερη ωρίμαση του whisky. Όλη αυτή η φιλοσοφία συμπυκνώνεται σε κάποιες βασικές αρχές που έχουν ως στόχο να δώσουν το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Αναζητούν τα καλύτερα βαρέλια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες βαρελοποιίες.
  • Δημιουργούν custom casks που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ξεχωριστά επίπεδα τοσταρίσματος και διαφορετικά σχέδια βαρελιού που ισχυρίζονται ότι «δεν ξαναείδε ο κόσμος του whisky».
  • Διαλέγουν τα καλύτερα whiskies, βαρέλι προς βαρέλι από τα σπουδαιότερα αποστακτήρια.
  • Μπλεντάρουν με στόχο την ισορροπία, τον πλούτο και φυσικά την πολυπλοκότητα.
  • Κάθε στοιχείο που συμμετέχει στο blend δίνει κάτι από το χαρακτήρα του και γι’ αυτό οφείλει να αναδεικνύεται.
  • Τα τελικά blends ωριμάζουν για να δέσουν καλύτερα σε βαρέλια από τρεις μήνες έως 6 χρόνια.
  • Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα και καμία προσθήκη χρωστικών.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς. Φίλους και συνεργάτες για την παρουσία σας σε μια ακόμη γευστική δοκιμή με θέμα το whisky. Φυσικά στον πολύπειρο φίλο και μεγάλο γνώστη του whisky Στέφανο Παρασκευούδη για την εξαιρετική του παρουσίαση και τη διάθεσή του να μοιραστεί μαζί μας ένα κομμάτι από τις πολύτιμες γνώσεις του.

Slainte!