Στη διάρκεια των ετών, το Κτήμα Άλφα εξελίχθηκε και πλέον διαθέτει στο οινοφυλάκιο του 14 ετικέτες, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα μου επιτρέψετε να τονίσω λίγο περισσότερο το εξωτερικό, γιατί το να λαμβάνεις καλά σχόλια από τον Μark Squires (του πλέον έγκυρου διεθνούς συστήματος αξιολόγησης οινικών περιοχών Wine Advocate – erobertparker.com) ενέχει ισχύ νόμου ποιότητας. Θέλω με τα παραπάνω να καταλήξω στα λόγια που χρησιμοποίησε όταν μας παρουσίασε τη non stop την κάθετη των 10 ετών…. ” η σημαντικότερη χρονιά οφείλεται στη δημιουργία του χαρμανιού, στην υπογραφή της περιοχής και την γνώση που οφείλεις να έχει, ώστε να κάνεις πράξη αυτά που θα σου δώσει η κάθε χρονιά”. Εάν αυτό το μεταλαμπαδεύσουμε στην αγορά του κρασιού, έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα: δεν υπάρχει αόριστος ορισμός της ποιότητας του κρασιού. Η ομάδα του Κτήματος Άλφα δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Από το 1998 επένδυσε στην περιοχή και με τις ορθότερες καλλιεργητικές τεχνικές και με επιλογή ποικιλιών που μέσα στο χρόνο έδωσε καρπούς.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Η ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αμύνταιο είναι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Φλώρινας και καλύπτει έκταση 6500στρ. Είναι η βορειότερη και με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο από τις 4 ζώνες οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) που συμμετέχει η ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο. Το οροπέδιο του Αμυνταίου αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας και η καλλιέργεια του αμπελιού έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τα ευρήματα της περιοχής και η πατροπαράδοτη λατρεία του Διονύσου και του Αγίου Τρύφωνα στα χριστιανικά χρόνια επιβεβαιώνουν την σχέση αμπελιού και Αμυνταίου.
Περιηγητές όπως ο Τζελεμπί και ο Πουκεβίλ εκθειάζουν τα αμπέλια της περιοχής, ενώ τον 3ο αιώνα μΧ ο Αθήναιος εκθειάζει τον Κελληνό ελαφρύ οίνο. Όταν ο Αλή πασάς γίνεται κύριος της περιοχής προμηθεύεται προϊόντα αμπελοκαλλιέργειας από τους αμπελώνες της, ενώ κατά τους Βαλκανικούς πολέμους ο Σπύρος Μελάς αναφέρεται στο εξαίρετο κρασί του Σόροβιτς (Αμύνταιο). Ακόμα στη μεγάλη ακμή της πόλης υπάρχουν έμποροι που διακινούν το κρασί μέχρι το Μοναστήρι, το Βελιγράδι και την Βιέννη.
Τα εδάφη είναι ελαφριάς προς μέσης μηχανικής σύστασης, άριστης αποστράγγισης, προσχωσιγενή (παλαιότερες λιμναίες αποθέσεις) με πλεονέκτημα για την τυπικότερη έκφραση της ποικιλίας Ξινόμαυρο τα αμμώδη εδάφη. Η ποικιλία Ξινόμαυρο στη ζώνη Αμυνταίου – Πετρών και Ξινού Νερού παρουσιάζει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα σε συνδυασμό με την ελαφριά σύσταση των εδαφών, σε ορισμένες ιδιαίτερα περιοχές, εφοδιάζει τα σταφύλια με αυξημένη οξύτητα, που οφείλεται στο συνδυασμό μηλικού και τρυγικού οξέος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ”ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ” ΕΡΥΘΡΟ
Αμπελουργός: Μάκης Μαυρίδης
Οινοποιός: Άγγελος Ιατρίδης
Ποικιλιακή Σύνθεση: Syrah 60%, Merlot 20%, Ξινόμαυρο 20%
Τοποθεσία: Αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου. ‘’Παιδιών’’ και ‘’Αλφέτα’’
Αμπελώνας: Ιδιόκτητος γραμμικός αμπελώνας 750 στρεμμάτων σε υψόμετρο 620 – 710 μέτρα
Έδαφος: Αμμώδες, άμμο-αργιλώδες, επί λεπτού ασβεστολιθικού υποστρώματος με εξαιρετική αποστράγγιση
Στοιχεία Οινοποίησης: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική ενζυματική κρυοεκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού για τρεις μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Παλαιώνει για τουλάχιστον 13 μήνες σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια και 12 μήνες στην φιάλη πριν από την εμπορική του κυκλοφορία. Δεν φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμιά κατεργασία πριν από την εμφιάλωση.
Ένα κρασί που συνδυάζει το φρούτο και το σώμα της ποικιλίας Syrah, όπου οι συμπληρωματικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Merlot, έρχονται η πρώτη να δώσει πολυπλοκότητα αρωμάτων στο blend και η δεύτερη να μαλακώσει το σώμα και να προσθέσει βελούδινες τανίνες.
ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΛΦΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
2012.
Ο χειμώνας του 2012 ήταν ο βαρύτερος της τελευταίας δεκαετίας για την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου. Σημειώθηκαν πολλές αρνητικές θερμοκρασίες, ενώ παρατηρήθηκε μεγάλη συχνότητα χιονοπτώσεων έως και τον Απρίλιο. Έτσι, η έναρξη της βλαστικού κύκλου ξεκίνησε όψιμα και μας προετοίμασε για έναν όψιμο τρύγο. Την άνοιξη έλαβαν χώρα κάποιες βροχοπτώσεις, οι οποίες καθυστέρησαν την άνθιση, ενώ το καλοκαίρι εξελίχθηκε ιδανικά, με εξαίρεση την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στο τέλος του Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Ο Σεπτέμβριος που ακολούθησε ήταν θερμός, ξηρός, με δροσερές νύχτες και βοήθησε στην ανάπτυξη του έντονου αρωματικού δυναμικού των ερυθρών ποικιλιών αλλά και στην υψηλή οξύτητά τους. Από την άλλη, η λευκές ποικιλίες εμφάνισαν χαμηλή οξύτητα, ωστόσο διατήρησαν το αρωματικό δυναμικό τους.
Βαθμοημέρες: 1671
Συνολική βροχόπτωση: 302 χιλ. Aπρίλιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η χρονιά του 2012, μαζί με το 2007 πρώτο, και το 2008 να ακολουθεί, ξεχώρισαν. Στη γευστική δοκιμή παρατηρείται μεγαλύτερη συμπύκνωση, με το σώμα και στα αρώματα στόματος σε ισορροπία. Μύτη καθαρή, υψηλής αρωματικής έντασης, με αρώματα από νότες κόκκινων φρούτων, σε συνδυασμό με νύξεις τομάτας, ενώ στο τελείωμα αποκαλύπτονται νύξεις πικάντικων μπαχαρικών. Η επίγευση είναι μέτριας (+) διάρκειας. Ο απόλυτος συνδυασμός για πιάτα λιπαρά και πρωτεΐνη.
2011
Η βλαστική περίοδος του 2011 ξεκινά με υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, ενώ στο μεσοδιάστημα Απριλίου και Ιουνίου παρατηρείται σημαντική πτώση, καθώς και πολλές βροχοπτώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση στην ανθοφορία αλλά και μεγάλη βλαστική ανάπτυξη. Ακολούθησε περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας, με χαρακτηριστική ηλιοφάνεια και συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες. Οδηγούμαστε λοιπόν, στην ωρίμαση των περισσοτέρων ποικιλιών μέσα στα συνηθισμένα ημερολογιακά πλαίσια και στην εμφάνιση υψηλών δεικτών ωρίμανσης που μας προκαταβάλλουν για μία «μεγάλη» σοδειά.
Βαθμοημέρες: 1548
Συνολική βροχόπτωση: 155 χιλ. Aπρίλιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Λαμπερό, βαθύ κόκκινο χρώμα. Αρωματικός χαρακτήρας πολυδιάστατος, με το συνδυασμό των κόκκινων και των μαύρων φρούτων (κερδίζει το βάθος των μαύρων φρούτων, αλλά και την φρεσκάδα των κόκκινων), αλλά και με την παρουσία μαύρης σοκολάτας λόγω της παραμονής σε δρύινα βαρέλια. Γεύση υπέροχα φρέσκια με το αλκοόλ να μην την αλλοιώνει καθόλου. Έντονες, σφιχτές τανίνες που ήδη έχουν αρχίσει να μαλακώνουν.Καθερή και εκλεπτισμένη γεύση που οδηγεί σε μακρά, δροσερή και ευχάριστη επίγευση. Ένα κρασί ακριβείας“. Αξιολόγηση από την Julia Harding MW, τον Δεκέμβριο του 2014 για την Jancis Robinson.
Εδώ διακρίνουμε μια κομψότητα και φινέτσα και μπορούμε να το συγκρίνουμε με το Μπορντώ του 2011. Το το 2011 όπως και το 2010 που ακολουθεί έχουν ταννική και φαινολική παρουσία που δεν την συναντάς συχνά. Η έντονη παρουσίαση μπαχαρικών οφείλεται στην αρκετά δροσερή χρονιά. Αρκετά λιπαρό, με την πολύπλοκη μύτη να προσφέρει μια σύνθεση μικρόρογων κόκκινων φρούτων, άγριων μούρων, λιαστής ντομάτας, κράνου, καπνού & φυσικά γλυκών μπαχαρικών. Πικάντικο και γεμάτο ενέργεια στον ουρανίσκο. Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας. Ο απόλυτος συνδυασμός για πιάτα με έντονα μπαχαρικά.
2010
Η ηπιότητα του χειμώνα του 2010, καθώς και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οδήγησαν σε φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης του αμπελιού ως το Μάιο και σε αναμονή για ένα πρώιμο άνθισμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μαΐου παρατηρήθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις, όπου σε συνδυασμό με τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει το άνθισμα ως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτές οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην ανάγκη σκληρών αμπελουργικών εργασιών, ώστε να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη αύξηση της παραγωγής και τελικά να επιτευχθεί ο περιορισμός της σε αριθμό ελαφρώς υψηλότερου του μέσου όρου. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν δύο θερμοί, ξηροί μήνες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ο Σεπτέμβριος που ακολούθησε ήταν ιδανικός, άνομβρος, με ηλιόλουστες μέρες και δροσερές νύχτες. Συμπερασματικά, καταλήγουμε σε σταφύλια με σύνθετη αρωματική εκφραστικότητα, ισορροπημένα τόσο σε οξύτητα όσο και σε ph, με εξαιρετικά επίπεδα τρυγικού οξέως, δείγμα τέλειας ωρίμασης. Δημιουργούνται λοιπόν προσδοκίες για τη δημιουργία εξαιρετικών κρασιών με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Βαθμοημέρες: 1271
Συνολική βροχόπτωση: 233 χιλ. Aπρίλιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Το Κτήμα Άλφα ερυθρό του 2010 δεν με ενθουσίασε καθόλου ως πρώτη εντύπωση, μα ύστερα από λίγο ωρίμασε η γεύση στο στόμα μου. Κομψό με ήπιες ταννίνες, ισορροπημένη οξύτητα και βελούδινη αίσθηση. Αυτό που όμως υπερισχύει είναι το συνονθύλευμα των γεύσεων. Syrah και ξινόμαυρο «παλεύουν» για το πιο θα υπερτερήσει. Στη γενικότερη παλέτα επικρατεί μία έντονη νότα και ίσως γι’αυτό να ευθύνεται το Syrah, παράλληλα το οποίο είναι μία αναμφιβόλως αρωματική ποικιλία. Καταναλώστε από τώρα έως και το 2021″. Aξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Ιούνιο του 2014 για τον Robert Parker.
Ένα όμορφο μπουκέτο που κυριαρχείται από αρώματα κόκκινων φρούτων, δρυός, βιολέτας, νότες δέρματος & μπαχαρικών και πλούσιο στόμα με γλυκές τανίνες και ευχάριστη φρουτώδη επίγευση, μέτριας διάρκειας. Αυτή τη χρονιά ο χαρακτήρας του Syrah είναι έντονος δίνοντας και πάλι τα χαρακτηριστικά αρώματα στη ”σημαία του Κτήματος”. Ο απόλυτος συνδυασμός πιάτα με κυνήγι και έντονες πικάντικες σάλτσες.
2009
Οι ψηλές θερμοκρασίες του Απριλίου, σε συνδυασμό με τις χαμηλές βροχοπτώσεις, αντιστάθμισαν, εν μέρει, την αρχική οψιμότητα. Ακολούθησαν βέβαια στην συνέχεια δύο ασυνήθιστα βροχεροί μήνες με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλη νεφοσκέπαση, που έδειχναν σημάδια αργής ωρίμασης και σε μερικά αμπελοτεμάχια μεγάλης οψιμότητας. Ήρθε όμως ένας εκπληκτικός Σεπτέμβριος όπου όλα τα δεδομένα ωρίμανσης οδηγήθηκαν προς την επιθυμητή κατεύθυνση με κυρίαρχο φαινόμενο την εμφάνιση συνεχόμενου υδατικού στρες τις τελευταίες εβδομάδες ωρίμασης των ερυθρών ποικιλιών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ελαφριά οψιμότητα σε σχέση με τις 2 προηγούμενες σοδειές και αυτή όχι σε όλες τις ποικιλίες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η υψηλή ωριμότητα και τα υψηλά επίπεδα μηλικού οξέως. Είναι μια χρονιά που οι λευκές ποικιλίες δίνουν ιδιαίτερα πλούσια αρωματική ένταση, και καλό όγκο. Οι ερυθρές ποικιλίες εμφανίζονται να εκτελούν σχετικά εύκολα τις μηλογαλακτικές τους «υποχρεώσεις» με τα φαινολικά τους στοιχεία να χαρακτηρίζονται από υψηλούς δείκτες ωριμότητας σε ότι αφορά την ποιότητα της δομής και την συγκέντρωσή τους.
Βαθμοημέρες: 1.664
Συνολική βροχόπτωση: 230 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Σφιχτό, στρόγγυλο και κομψά δομημένο στον μέσο ουρανίσκο, αυτό το εστιασμένο κρασί έχει τραγανό και κάπως ξερό τελείωμα, ενώ είναι νόστιμο και ηλιόλουστο και μόλις λίγο στυφό. Μου άρεσε η εστίαση και η ακρίβεια σε αυτό το κρασί. Νέο, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικό. Χρειάζεται λίγο χρόνο στο κελάρι να ηρεμήσει, να ενσωματώσει πλήρως τα στοιχεία του και να εξελιχθεί. Επομένως δώστε του 1-2 χρόνια για ακόμη καλλίτερα αποτελέσματα. Πείτε 2014 – 2021“. Αξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Φεβρουάριο του 2013 για το Wine Advocate, τεύχος 205.
“Βαθύ, λαμπερό ρουμπινί. Αρκετή δρυς στη μύτη. Γλυκιά δρυς και στο στόμα, χωρίς όμως να επισκιάζει την καθαρή γεύση ώριμων σκούρων φρούτων. Ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κρασί. Ιδιαίτερα γυαλισμένο και εκλεπτυσμένο. Οι τανίνες είναι φίνες και ξηρές στο τελείωμα και η χαρακτηριστική φρεσκάδα της περιοχής βρίσκεται ακόμη εκεί. Πραγματικά ολοκληρωμένο κρασί με βάθος και μάκρος. Πιείτε 2013 – 2020“. Αξιολόγηση από την Julia Harding MW, τον Δεκέμβριο του 2012 για την Jancis Robinson.
Ένα κρασί που παρά την νεοκοσμίτικη διάθεση, χαρακτηρίζεται από την φινέτσα που του προσδίδει η υψηλή οξύτητα των ορεινών αμπελώνων. Το συγκεκριμένο κρασί μετά την παλαίωση είχε αρκετές διαφορές σε σχέση με την αρχική του εικόνα. Μύτη καθαρή, μέτριας αρωματικής έντασης σχετικά κλειστή. Οι έντονες μπαχαρένιες νότες μαύρου πιπεριού αποτελούν τον σκελετό όπου γύρω του περιπλέκονται νότες από μαύρα και κόκκινα φρούτα με το δαμάσκηνο να επικρατεί. Οξύτητα υψηλή, τανίνες υψηλές αλλά εξαιρετικά ενσωματωμένες στο πλούσιο σώμα του κρασιού, με έντονη αίσθηση από αποξηραμένα φρούτα. Αλκοόλ υψηλό, το οποίο όμως αφομοιώνεται αρμονικά στο σώμα του κρασιού. Το μυστικό που βοήθησε την συγκεκριμένη εσοδεία ήταν η οξύτητα και η δυνατότητα παλαίωσης. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας. Ο απόλυτος συνδυασμός πιάτα με λιπαρά παλαιωμένα αλμυρά τυριά.
2008
Οι ελάχιστες βροχές που προηγήθηκαν της έναρξης του βλαστικού κύκλου είχαν ως αποτέλεσμα τα άμεσα υδατικά αποθέματα στο έδαφος να είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Ο ιδιαίτερα ζεστός και ξηρικός Μάιος ενίσχυσε την πεποίθησή μας για πρωιμότητα και έπαιξε σημαντικό ρόλο εμφάνισης ομοιομορφίας στην ανθοφορία. Στη συνέχεια, η εμφάνιση ιδανικών συνθηκών ωρίμασης με σχετικά μηδενικές βροχοπτώσεις και ο συνδυασμός τους με τις ήπιες θερμοκρασίες ωρίμασης έβαζαν την βάση για μία εξαιρετική χρονιά και μάλιστα καλύτερη από αυτήν του 2007. Στη συνέχεια όμως έκανε την εμφάνιση του ο Αύγουστος με μηδενική βροχόπτωση, θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν από 15 μέχρι 30oC και εμφάνιση υδατικού στρες σε απόλυτα συγκεκριμένα και φυσικά ελεγχόμενα χρονικά διαστήματα. Είναι σημαντικό να συμπληρώσουμε ότι παρά τις ξηρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την βλαστική περίοδο, οι στρεμματικές αποδόσεις διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2007 μιας και τα αμπέλια ήταν ξεκούραστα εξαιτίας της περσινής χαμηλής παραγωγής.
Βαθμοημέρες: 1.675
Συνολική βροχόπτωση: 130 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Εν συγκρίσει με αυτό του 2007, το 2008 δείχνει λίγο αποδομημένο. Λίγο περισσότερο σφιχτό και στυφό στο τελείωμα, σε αυτή τη φάση. Και η δρυς δείχνει λίγο περισσότερο εκφραστική, καθώς το Syrah δεν δείχνει την έκφραση του όσο στο 2007. Με αερισμό ξετυλίγεται και έρχεται στο ίδιο περίπου σημείο με το 2007 και υποψιάζομαι ότι συν το χρόνο θα το ξεπεράσει, παρότι δεν είναι τόσο ελκυστικό αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να δείξετε υπομονή, καθώς θα δείξει καλλίτερα σε 2-4 χρόνια. Θα είναι όμορφο. Πιείτε 2012 – 2023“. Αξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Ιούνιο του 2011, για το Wine Advocate, τεύχος 195
“Χρώμα βαθύ και φρέσκια, φωτεινή μύτη από σκούρα κεράσια. Γλυκά μπαχαρικά, γήινα. Μαλακό, αισθησιακό και όμως φρέσκο στο στόμα. Υπέροχη ισορροπία και ακεραιότητα. Αρμονικό, όμως έχει ακόμη δρόμο μπροστά του. Οι τανίνες φαίνονται όμως είναι μαλακές και ενσωματώ-νονται στο φρούτο στη μέση παλέτα. Η χαρακτηριστική φρεσκάδα του Κτήματος Άλφα υπάρχει στο τελείωμα, παρότι εδώ έχουμε ένα μεγάλο, γεμάτου σώματος κρασί. Πραγματική φινέτσα, όσο και δύναμη. Πιείτε 2011 – 2018“. Αξιολόγηση από την Julia Harding MW, τον Ιούλιο του 2011 για την Jancis Robinson.
Η γνώμη των Wine Geeks: Πρόκειται για ένα κρασί γενναιόδωρο που ανταγωνίζεται την εσοδεία του 2012, παρόλο που πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο στην εξέλιξη του (το 2012). Μύτη καθαρή, υψηλής αρωματικής έντασης, εξελισσόμενο, σχετικά κλειστό και συγκρατημένο στην αρχή. Σε πρώτο πλάνο, μια πανδαισία από μαύρα και κόκκινα φρούτα, σε συνδυασμό με αποξηραμένα άνθη μενεξέ μαζί με γλυκά μπαχαρικά, πράσινο καπνό, που εξελίσσονται σε βοτανικές νότες. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας. Παρά την εσοδεία του φαίνεται ότι έχει ακόμη 10 χρόνια μπροστά του ακόμη χάρη στη αίσθηση του βαρελιού και στην ένταση τανινών και οξύτητας.
2007
Η ιδιαίτερα χαμηλή βροχόπτωση κατά την χειμερινή περίοδο, ο βροχερός Μάρτιος και στη συνέχεια ο ζεστός Μάιος επιτάχυναν την εμφάνιση της ανθοφορίας. Κάποιες βροχές στις πρώτες μέρες του Ιουλίου δυσκόλεψαν την καρπόδεση, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του μήνα μέσα σε ιδανικές θερμοκρασιακές συνθήκες. Τα πρώτα σημάδια υδατικού στρες εμφανίστηκαν στις αρχές Ιουλίου και στο τέλος του ίδιου μήνα είχαμε την εμφάνιση ενός mini καύσωνα. Όλες οι ποικιλίες οδηγήθηκαν σε ωρίμανση μέσα στον Σεπτέμβριο με δροσερές βραδινές θερμοκρασίες και εξαιρετική φαινολική και αρωματική ωρίμανση και μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις.
Βαθμοημέρες: 1.675
Συνολική βροχόπτωση: 103 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Όμορφα δομημένο, χαριτωμένο στο μέσο ουρανίσκο με μακρύ τελείωμα. Φωτεινό και ηλιόλουστο, δείχνει και γήινο χαρακτήρα όσο αερίζεται. Έχει παλαιώσει σε Γαλλική δρυ που ελάχιστα φαίνεται σε αυτό το σημείο της ζωής του. Έχει ενσωματωθεί υπέροχα. Νόστιμο και συγκεντρωμένο, αυτό το κάπου – κάπου αιθέριο κρασί δεν εξαφανίζεται στον ουρανίσκο. Έχει οξύτητα και συμπύκνωση που το υποστηρίζει. Είναι ευχαρίστηση να το πίνεις. Πείτε τώρα – 2022“. Αξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Ιούνιο του 2011, για το Wine Advocate, τεύχος 195
“Έχει πλούσια, φρουτώδη αρώματα, με γεύσεις συμπυκνωμένου σκούρου κερασιού, kirsch και σκούρου δαμάσκηνου. Ισορροπημένο και δομημένο με μακρύ τελείωμα μπαχαρικών και γεμιστής σοκολάτας.” Αξιολόγηση από τον Kim Marcus, τον Σεπτέμβριο του 2010 για το Wine Spectator.
Η εσοδεία του 2007 ξεχώρισε σε όλη τη δοκιμή. Το ρωμαλαίο αλκοόλ του 14,5, μαζί με το μπουκέτο υπέροχων μαύρων φρούτων, κέδρου και μπαχαρικών έκλεψαν την παράσταση. Στη γενναιόδωρη παλέτα, ένα θαυμάσιο σύνολο σε φίνο περιβάλλον βανίλιας και μπαχαρικών, μαζί με ώριμες σχεδόν γλυκές τανίνες. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας. Έχει αρκετά χρόνια ακόμα μπροστά του.
2006
Ενώ ο φυσιολογικός κύκλος του αμπελιού ξεκίνησε σχετικά νωρίς με ψηλές θερμοκρασίες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στη συνέχεια οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τον Μάιο καθυστέρησαν την ανθοφορία. Ακολούθησε δροσερό σχετικά καλοκαίρι σε συνδυασμό με επίκαιρες βροχοπτώσεις, οδηγώντας τα σταφύλια πολύ ομαλά και αβίαστα σε εξαιρετικούς δείκτες ωριμότητας. Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι η σχετικά ψηλή συγκέντρωση μηλικού οξέος και η εξαιρετική φαινολική ωριμότητα σε συνδυασμό με την πολύ καλή σχέση οξύτητας προς σάκχαρα.
Βαθμοημέρες: 1.420
Συνολική βροχόπτωση: 140 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 12 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange ελαφρού – μεσαίου καψίματος και 13 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Μύτη φρέσκια, χυμώδης, με δρυ και μαύρα φρούτα. Tα φρούτα δείχνουν φίνα και πολυεπίπεδα. Είναι λίγο σφιχτό, όμως δείχνει υψηλή ποιότητα. Έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. Πείτε 2009 – 2016″. Αξιολόγηση από τον Richard Hemmings, τον Σεπτέμβριο του 2009 για την Jancis Robinson.
Εδώ είμαστε στην πρώτη χρονιά που χρησιμοποιήθηκε η σύνθεση των βαρελιών που ακολούθησαν και οι επόμενες εσοδείες. Εξαιρετικά έντονη οξύτητα, σχεδόν δροσιστική, που φαίνεται ακόμα και στη μύτη, αρώματα δρυός, νότες βιολέτας και ώριμου βατόμουρου. Στο στόμα ζουμερά μαύρα και κόκκινα φρούτα, εύπλαστες τανίνες δίνουν μια αναζωογονητική αίσθηση. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας. Εδώ η παρομοίωση που μας έκανε ο Άγγελος Ιατρίδης ήταν η σύγκριση της κάθε σοδειάς με τα παιδιά. Δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Είναι όλα παιδιά σου.
2005
Η χρονιά άρχισε με σχετική πρωιμότητα λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών του Μαρτίου. Οι ιδιαίτερα ομαλές καιρικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την βλαστική περίοδο του αμπελιού και κατά το στάδιο της ωρίμανσης, εκτίναξαν την ποιότητα των σταφυλιών σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η αρωματική, τεχνολογική και φαινολική ωριμότητα κατατάσσουν το 2005 από τις ιδιαίτερα καλές χρονιές για την περιοχή του Αμυνταίου.
Βαθμοημέρες: 1.510
Συνολική βροχόπτωση: 50 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
10 μήνες σε γαλλικά (60%) και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια (40%) και 8 μήνες σε φιάλες.
Η γνώμη των ειδικών: “Πληθωρικό άνοιγμα, με χροιές δρυός, που δίνουν αρχικά μία αίσθηση απλότητας. Με αερισμό επανέρχεται όμορφα, δείχνοντας κομψή μεσαία παλέτα, υπέροχες γεύσεις και σημαντική ένταση στο τελείωμα. Με αερισμό η γήινη αίσθηση του Syrah δίνει το παρόν και προσδίδει χαρακτήρα, κάνοντας το κρασί να ξεχωρίζει με ενδιαφέρον. Η δομή του είναι πολύ καλή και θα πρέπει εύκολα να κρατήσει για μια δεκαετία. Τελικά, είναι επικεντρωμένο, διεισδυτικό και όχι σφιχτό στο τελείωμα, δίνοντας πολλές υποσχέσεις από ένα τόσο νέο οινοποιείο. Το κρασί δείχνει υπέροχη ισορροπία. Ήταν καλό, ακόμη και την επόμενη ημέρα, με φύλαξη στο ψυγείο τη νύχτα, διατηρώντας ακόμη τανίνες και καλό φρούτο. Πιείτε το τώρα – 2015“. Αξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Δεκέμβριο του 2008 για το Wine Advocate, τεύχος 18
Αρκετά συμπυκνωμένη παλέτα, κάπως “ζεστό” στον ουρανίσκο, κομψές τανίνες και μέτριας διάρκειας φρουτώδης επίγευση. Η παρουσία ιζήματος δεν μας εμπόδισε να καταλάβουμε την ποιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η αρωματική, τεχνολογική και φαινολική ωριμότητα, κατατάσσουν το 2005 από τις ιδιαίτερα καλές χρονιές για το Αμύνταιο. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας.
2004
Εξαιτίας της έντονης εαρινής βροχόπτωσης, το στάδιο του «μούρου» και της «άνθησης» καθυστέρησε να ολοκληρωθεί κατά δύο εβδομάδες σε σχέση to 2003. Η υστέρηση αυτή διατηρήθηκε μέχρι και τον τρυγητό λόγω της χαμηλής ηλιακής ακτινοβολίας στη συνέχεια της βλαστικής περιόδου, ειδικά το μήνα Σεπτέμβριο. Ως αποτέλεσμα, λόγω της μειωμένης φωτοσυνθετικής δραστηριότητας στα τελικά στάδια της ωρίμασης η χρονιά έκλεισε αρκετά όψιμη. Η γενναία μείωση φορτίου έγκαιρα την περίοδο του περκασμού έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα στα τελικά στοιχεία του σταφυλιού. Η ιδιαίτερα επιμελής διαχείριση του αμπελώνα σε ότι αφορά την φυτοπροστασία με τις έγκαιρες και άριστα συγχρονισμένες επεμβάσεις διασφάλισαν υψηλή ποιότητα α’ ύλης. Ως αποτέλεσμα έχουμε κρασιά ντελικάτα και πολύπλοκα αρωματικά. Η εξέλιξη των κρασιών ήρθε σχετικά νωρίς.
Βαθμοημέρες: 1.470
Συνολική βροχόπτωση: 90 χιλ. Ιούνιος – Σεπτέμβριος
10 μήνες σε βαρέλια Allier – Bertrange μεσαίου καψίματος.
Η γνώμη των ειδικών: “Το Κτήμα Άλφα Ερυθρό του 2004 είναι κομψό. Υπάρχει μία αίσθηση κυνηγιού στο κρασί, η οποία φαίνεται ευχάριστη“. Αξιολόγηση από τον Mark Squires, τον Δεκέμβριο του 2008 για το Wine Advocate, τεύχος 180
Γεύση γενναιόδωρη, ισορροπημένη, μεστή, με νότες ευκαλύπτου και φασκόμηλου. Στο τελείωμα του, χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τις μαλακές τανίνες. Η επίγευση είναι μακριάς διάρκειας.
2003
Η χρονιά αυτή ξεκίνησε με υψηλή βροχόπτωση κυρίως κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Το γεγονός αυτό, αποτέλεσε την κύρια αιτία προσβολών από περονόσπορο με όλες τις συνέπειες για την παραγωγή και απέδειξε φανερά ότι όσα αμπέλια της ζώνης του Αμυνταίου εφάρμοσαν σωστά και έγκαιρα πρόγραμμα προληπτικής αντιμετώπισης των ασθενειών, δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Στη συνέχεια και ιδιαίτερα από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, παρατηρήθηκαν έντονα ξηροθερμικά φαινόμενα και αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας σε συνδυασμό με 2 διαδοχικούς καύσωνες που οδήγησαν στο στρεσάρισμα του αμπελιού και σε σχετικά απότομη ωρίμανση. Έτσι η χρονιά για τις ξενικές λευκές ποικιλίες ήταν πρώιμη και έδωσε εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη. Οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν στο τέλος Σεπτέμβριου επηρέασαν μόνο μέρος του Ξινόμαυρου που δεν πρόβαλε να τρυγηθεί. Ήταν μια χρονιά που παρατηρήθηκε υψηλή συμπύκνωση στα ερυθρά κρασιά με ιδιαίτερα πλούσιο δυναμικό παλαίωσης.
8 μήνες σε δρύινα βαρέλια τύπου Missouri extra fine grain και 7 μήνες στην φιάλη.
Η γνώμη των ειδικών: “Δοκιμάζοντας αυτό το κρασί στο στόμα δίνει μία τέτοια αίσθηση πολυτέλειας που μπορεί να ξεχάσετε να το καταπιείτε. Έχει βαθιά αρώματα βατόμουρου, δέρμα, πιπέρι, γαρύφαλλο και μία ελαφρά ανθική νότα. Η μύτη δεν είναι δυναμική, αλλά αρκετά συναρπαστική. Στο στόμα μεταξένια μπαχαρώδη αίσθηση, γεμάτο σώμα με άφθονα, αλλά συμπυκνωμένα αρώματα σκούρων φρούτων, που βρίσκονται σε σωστή ισορροπία με τις τανίνες δρυός που ακολουθούν. Απόλυτα απολαυστικό τώρα, αλλά σίγουρα θα βελτιωθεί με τον χρόνο“. Αξιολόγηση από την Mary Ewing – Mulligan, τον Σεπτέμβριο του 2005 για το Wine Review on Line
“Μεγάλο, σωματώδες ερυθρό με άφθονα εξωτικά αρώματα και γεύσεις, μεταξύ των οποίων ζωικά, μελιτζάνα, καπνού και νότες μπαχαρικών. Για δυνατούς ουρανίσκους“. Αξιολόγηση από τον Kim Marcus, τον Σεπτέμβριο του 2005 για το Wine Spectator
Φτάνοντας στην τελευταία χρονιά, ο Άγγελος Ιατρίδης μας περιέγραψε κάποια βασικά στοιχεία που χρειάζεται η περιοχή. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κρίνουν τη δουλειά όλης της χρονιάς. Και για να αποφύγουμε τις έντονες αλλαγές του μας βοηθάει να έχουμε 30 λεπτά βροχή κάθε μέρα. Η πιο σημαντική παρατήρηση όμως ήταν η πίστη που έχουν οι άνθρωποι του κτήματος στην περιοχή και στη δημιουργία του χαρμανιού. Το 13 ετών πλέον Κτήμα Άλφα με αντοχή ακόμη 4-5 έτη απέδειξε ότι το άγονο έδαφος του Αμυνταίου έκρυβε θησαυρούς. Τα 93 ετών προ φυλλοξηρικά αμπέλια τη χρονιά του 2003 έδωσαν σταφύλια με έντονη συμπύκνωση και ιδιαίτερα πλούσιο δυναμικό παλαίωσης.
Αντί συμπερασμάτων: Κανένα κρασί της δοκιμής δεν ήταν έστω και λίγο κουρασμένο. Ακόμα και τα πιο παλιά, όπως το 2003, όχι μόνο είχαν σφυγμό μέσα τους, αλλά ήταν ολοζώντανα. Κοινός παρονομαστής ήταν η ισορροπία, η συνέπεια και η σταθερότητα του γευστικού μοτίβου (και τα τρία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα “μεγάλο” κρασί) σε όλες τις χρονιές, όπως και η πληθωρική παρουσία του φρούτου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι, ότι παρά την υπεροχή του syrah στο τελικό χαρμάνι έναντι του ξινόμαυρου και του merlot, οι δύο τελευταίες ποικιλίες δεν μένουν απλά σε ρόλο κομπάρσου, αλλά δίνουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάλογα ειδικά τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς. Τέλος, οι ικανότητες παλαίωσης. Το “ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ” Ερυρθό, παλαιώνει υπέροχα και εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Οπότε, οι βιαστικοί σίγουρα μπορείτε να το καταναλώσετε άμεσα συνοδεία πλούσιων κρεατοφαγικών πιάτων, οι έχοντες υπομονή όμως, θα το δουν να μεταμορφώνεται ηλικιακά μαζί τους και θα ανταμειφθούν στο μέλλον.
Εις Υγείαν.