MACULAN

Maculan Pinot Nero 2018

Maculan-Pinot-Nero-2018-stories

Έχοντας ιδρυθεί το 1947 στο Breganze, μια μικρή πόλη στην επαρχία της Vicenza στο Venero, το οινοποιείο Maculan βρίσκεται πλέον στα χέρια της 3ης γενιάς. Ο Fausto Maculan ανέλαβε τη δεκαετία του 1970 και υπό την καθοδήγησή του, το Maculan κατέστη σημείο αναφοράς στην Ιταλία. Πλέον, τη διαχείριση και τη διοίκηση του κτήματος την έχει περάσει στις δύο κόρες του Angela και Maria Vittoria συνεχίζοντας έτσι μια άτυπη παράδοση στην Ιταλία, με τις κόρες να διαδέχονται του πατεράδες τους σε μεγάλα οινοποιεία.

Το οινοποιείο Maculan παράγει κρασιά τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες, οι οποίες όμως έχουν εισαχθεί από τους Γάλλους και τους Αυστριακούς το 1800, και ως εκ τούτου θεωρούνται… παραδοσιακές της περιοχής του Breganze.

Ο ακούραστος κύριος Fausto

Όπως και άλλοι παραγωγοί της γενιάς του, ο Fausto Maculan θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους ιταλικής οινοποίησης που έβαλε την ποιότητα σε θέση μάχης απέναντι στην ποσότητα: σε μια εποχή, που η κατανάλωση κρασιού στην Ιταλία εξακολουθούσε σε μεγάλο βαθμό να στρέφεται στο απλό επιτραπέζιο κρασί χωρίς καμιά ονομασία προέλευσης ή ένδειξη ποιότητας, ο Fausto Maculan ήταν από τους πρώτους που έβαλε το όνομα της ποικιλίας και το όνομά του στις μπροστινές του ετικέτες. Παράλληλα επένδυσε στη σχεδόν χειρουργική διαχείριση και εποπτεία των αμπελώνων του εφαρμόζοντας πρωτοπόρες και ποιοτικές τεχνικές οινοποίησης.

Λέγεται ότι ο Fausto ήρθε στον κόσμο αποκλειστικά για να κάνει κρασί. Από τα 13 του χρόνια είναι ενεργά μέσα στο αμπέλι ενώ η δίψα του για μάθηση τον οδήγησε να επισκέπτεται γειτονικά οινοποιεία με τη βοήθεια ενός οδηγού, αφού δεν είχε, λόγω ηλικίας, δίπλωμα οδήγησης. Στα 14 του, παρατάει το σχολείο και με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του, γράφεται στη σχολή οινολογίας του Conegliano. Μεγαλώνοντας άρχισε να ορίζει το δικό του στυλ οινοποίησης: μια μινιμαλιστική, εμπνευσμένη από το Bordeaux προσέγγιση, που στοχεύει στην έκφραση του πραγματικού ποικιλιακού χαρακτήρα των σταφυλιών της περιοχής. Και αυτό το περιέγραφε με δύο λέξεις: «σαφήνεια» και «ακρίβεια» ή όπως του αρέσει ακόμα να λέει «Να δίνεις στον Καίσαρα, αυτό που πρέπει σε έναν Καίσαρα». Και αυτή την προσέγγιση την ακολουθεί από το αμπέλι, στην οινοποίηση και φυσικά στην πώληση του κρασιού του ακόμα και τώρα, στα 65 του χρόνια.

Στο οινοποιείο Maculan

Η artisanal φροντίδα που ακολουθεί το οινοποιείο Maculan με έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια, συνδυάζεται με τις σύγχρονες τεχνικές, έχοντας σκοπό τη δημιουργία της τέλειας ισορροπίας μεταξύ της πλούσιας αρωματικής έντασης του φρούτου, των κομψών τανινών και της δροσιστικής οξύτητας. Στα 40 εκτάρια γης που βρίσκονται στην κατοχή τους, οι Maculan καλλιεργούν σταφύλια, ελιές και καρποφόρα δέντρα. Στη «φάρμα» τους προάγουν έναν τρόπο ζωής που σέβεται απόλυτα τη φύση και τους κανόνες της.

Η οινοποίηση και γενικότερα τα κρασιά στο Maculan αντικατοπτρίζουν ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Αδόκιμα «ήρεμα», ντελικάτα, με καταπληκτικό φρούτο, γυαλισμένες τανίνες, τραγανή οξύτητα, φρεσκάδα και ιδιαίτερο βάθος. Οι Maculans είναι θετικοί, ενεργητικοί άνθρωποι που ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Μπορεί να εργάζονται full time, αλλά πάντα το κάνουν με απλότητα και ισορροπία. Και αυτό αντικατοπτρίζεται απόλυτα και στα κρασιά τους.

Το Maculan Pinot Nero στο ποτήρι μας

Το Pinot Nero δεν είναι από τα πιο ακριβά κρασιά του οινοποιείου.

Ωστόσο είναι έχει μια αριστοκρατική φινέτσα και μια υπεραπολαυστική καθαρότητα φρούτου. Στο πλεονεκτήματά του βάλτε και την απίστευτη σχέση ποιότητας τιμής. Φυσικά τα άλλα κρασιά του Maculan, οπως το Fratta (Cabernet Sauvignon & Merlot) ή το Fratta Chardonnay τσακίζουν κόκκαλα με το πρώτο να είναι ένα Bordeaux GC εκτός Bordeaux και το δεύτερο να θυμίζει Βουργουνδία με σεμινάρια στη χρήση δρυός, ωστόσο το Pinot Nero σου κλέβει κατευθείαν την καρδιά για την ειλικρίνεια και την καθαρότητά του.

Ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά με το χέρι και η οινοποίηση και ωρίμαση αποκλειστικά σε ανοξείδωτες δεξαμενές, χωρίς ίχνος δρυός για να αναδειχθεί ο πρωτογενής χαρακτήρας.