fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη
Walhalla 2016. Ένα… αυστραλογερμανικό Riesling

Walhalla 2016. Ένα… αυστραλογερμανικό Riesling

Walhalla ή αλλιώς… “Ο Κήπος των Θεών”, ο «παράδεισος», όπου ο Odin, σύμφωνα με τη μυθολογία, υποδεχόταν τους ήρωες που έπεφταν στη μάχη. Εκεί, οι θαρραλέοι και πιο μερακλήδες, έτρωγαν και έπιναν όλη μέρα, έλεγαν φωναχτά τραγούδια και φυσικά έριχναν τις μάχες τους. Μεταξύ μας, δεν μου ακούγεται και άσχημα, αλλά δυστυχώς στο google.maps μου βγάζει ότι δεν υπάρχει η τοποθεσία.

Walhalla 2016 Dry Riesling λοιπόν.

Ένα “δυνατό” όνομα με τεράστια βαρύτητα, για ένα κρασί που αποτελεί την ευφυή επινόηση και σύμπραξη δύο θρύλων του παγκόσμιου οινικού χάρτη: του Peter Barry και του Ernst Loosen, οι οποίοι συνδέονται με μια φιλία που ξεκίνησε το 1995 στο Λονδίνο και εδραιώθηκε στα επόμενα χρόνια, με τον έρωτα που μοιράζονται για το Riesling. Το 2015 οι δύο φίλοι ξανασυναντιούνται στο Riesling Downunder event και τους έρχεται η ιδέα να κάνουν μαζί ένα κρασί από Riesling, τόσο στην Αυστραλία, όσο και στη Γερμανία. Και μόνο σαν σκέψη φαντάζει τρελό, αλλά κάθε ιδιοφυία κρύβει και μια δόση τρέλας μέσα της.

Loosen and the Barries

O Ernst Loosen με την οικογένεια Barry

Το Walhalla είναι το τολμηρό και φιλόδοξο εγχείρημα… της Γερμανίας. Τα σταφύλια προέρχονται από τα γρανιτικά εδάφη του σπουδαίου Grosse Lage (Grand Cru) που λέγεται Erdener Treppchen και ανήκει στον Erst Loosen. Ωστόσο, το κρασί οινοποιείται από τον Peter Barry και το γιο του Tom, σύμφωνα με τη λογική και τα οινοποιητικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην Αυστραλία.

Συνεπώς, έχουμε ένα Riesling που με το ένα μάτι βρίσκεται στην κοιλάδα του Mosel στη Γερμανία, ωστόσο με το άλλο κοιτάζει στην Clare Valley της Αυστραλίας. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ακολουθεί παραμονή στις φίνες οινολάσπες για δύο χρόνια, ενώ παραμένει για ένα χρόνο στη φιάλη πριν την έξοδο στις αγορές.

 

Peter Barry and Ernst Loosen signing each others bottles

O Ernst Loosen με τον Peter Barry υπογράφουν ο ένας φιάλες του άλλου

Τι να περιμένετε: εκρηκτικά και τυπικά αρώματα της ποικιλίας Riesling. Αρώματα λεμονιού και lime, τραγανά πυρηνόκαρπα φρούτα όπως νεκταρίνι, δίπλα σε πιο τροπικά όπως το μάνγκο και φυσικά… έντονη ορυκτότητα. Στο στόμα είναι πιο κοντά στις πολύ ξηρές εκδοχές του Mosel, με πολύ υψηλή και κοφτερή οξύτητα, ντελικάτο σώμα και νόστιμη, mineral επίγευση.

Τι είναι πραγματικά: αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη μιλάμε για ένα κρασί που ναι μεν γευσιγνωστικά είναι εξαιρετικό και άρτιο, αλλά η μαγεία (για να μην πω μαγκιά) έγκειται στην επινόηση και σε αυτό που κρύβεται στο story telling. Αυτό το αποθεώνει. Σκεφτείτε τα παρακάτω: 

  1. 15.744.73 χλμ! Τόση είναι η απόσταση που ενώνει –  χωρίζει τα δύο οινοποιεία σε great circle distance, δηλαδή τη νοητή καμπύλη που σχηματίζεται ανάμεσα σε αυτά. Δεν μιλάμε για πτήσεις, ανταποκρίσεις, θάλασσες, ωκεανούς, μεταφορές, διαφορετικές ηπείρους. Σε νοητή γραμμή!
  2. Ένα κρασί που δεν γνωρίζει στερεότυπα και γεωγραφικούς φραγμούς και προτιμάει το ρήμα ενώνω παρά το ρήμα χωρίζω.
  3. Ένα κρασί από δύο σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου οινικού γίγνεσθαι.
  4. Ένα κρασί που εμφιαλώθηκε σε πολύ λίγες φιάλες σε όλο τον κόσμο.
  5. Τέλος, όπως και να έχει το περιεχόμενο είναι αυτό που μετράει. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό γευσιγνωστικά προϊόν που συνδυάζει τις αρετές δύο διαφορετικών κόσμων.

Απρίλιος 2014 – “The Riesling Revolution” Ο Ernst Loosen και ο Peter Barry κάνουν… sandwich τον Etienne Hugel

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι πρόκειται για ένα κόλπο του marketing. Ωστόσο αυτό θα ίσχυε είτε αν οι φιάλες ήταν πολύ λίγες και πανάκριβες, είτε πάρα πολλές και οικονομικές. Δεν χρειάζεται να είσαι genius στη Μακροοικονομία για να γνωρίζεις ότι με έναν από τους δύο τρόπους αυξάνεται το κέρδος. Ωστόσο, την καλύτερη απάντηση τη δίνουν καλύτερα οι δύο φίλο: ο Ernst Loosen και ο Peter Barry.

«Θα μπορούσατε να πείτε ότι πρόκειται για ένα τρελό εγχείρημα και σε ένα βαθμό έχετε απόλυτο δίκιο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις πωλήσεις, αλλά με δύο παθιασμένους οινοποιούς που φιλοδοξούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες  και να μας δείξουν τι είναι πιθανό στον κόσμο των high end Rieslings»

Στην υγειά σας.

Ο Δημήτρης Μότσος  DipWSET  είναι υποψήφιος διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ειδικότητα στα πολιτικά ιδεολογικά ρεύματα του 20ου αιώνα, ενώ κατέχει master στις Σπουδές Ν.Α Ευρώπης από τη Νομική του ΔΠΘ. Παράλληλα, εργάζεται στο Γραφείο Τύπου, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού του Δήμου Παύλου Μελά.  Αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με το πάθος του που δεν είναι άλλο από το κρασί και τα αποστάγματα. Το 2011 σε ένα ταξίδι στην Προβηγκία της Γαλλίας έρχεται σε επαφή με το κρασί, κάτι που έμελλε να είναι καθοριστικό για την υπόλοιπη ζωή του, αφού τον οδηγεί στα θρανία της WSPC κι έκτοτε βρίσκει τρόπο να ασχοληθεί με τη νέα του αγάπη.

Το 2013 ιδρύει το ιστολόγιο οινικού ενδιαφέροντος www.winegeeks.gr, ενώ από το 2016 συνδυάζει την ακόρεστη αγάπη του για τις λέξεις και το κρασί, αρθρογραφώντας για θέματα οίνου και γεύσεων στην Parallaxi, το μεγαλύτερο περιοδικό και ιστότοπο πολιτισμού της Β. Ελλάδας. Το 2019 ξεκινάει τη συνεργασία του με το www.andro.gr ως Food & Wine Writer. Από το 2014 έχει το πόστο του wine buyer και του σύμβουλου οίνου και πωλήσεων στην Κάβα Αμπατζής στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει διοργανώσει διάφορα workshops, γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις με θέμα το κρασί. Από το 2018 κατέχει τον τίτλο του WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits, που θεωρείται ηγετικός τίτλος σπουδών στο χώρο των κρασιών και των αποσταγμάτων και αποτελεί τη ναυαρχίδα του WSET. Λατρεύει τα ταξίδια, τη φωτογραφία και κάθε σελίδα που έχει γράψει ο John Steinbeck και ο Archibald Joseph Cronin. Είναι παντρεμένος με την Ποπάρα και έχει δύο μικρά αγοράκια, που μαζί με τη σύζυγό του, του «ρουφάνε» δίκαια το 99% της ενέργειάς του.

preloader