fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Dr. Loosen, Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2016

16,50

Ο Ernst Loosen, κατά κόσμον Dr. Loosen, ανήκει στην πνευματική ελίτ του κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κρασιά του έχουν σαρώσει τις διεθνείς διακρίσεις. Το διάσημο περιοδικό Wine & Spirits τον έχει συμπεριλάβει στους 50 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, ενώ το έτερο γνωστό περιοδικό Decanter τον είχε ανακηρύξει σε Man of the Year το 2005. Ο αμπελώνας Erdener Treppchen (Η Μικρή Σκάλα του Erden) είναι τόσο απόκρημνος, με αποτέλεσμα πριν πολύ καιρό να χτιστούν πέτρινα σκαλοπάτια στην πλαγιά έτσι ώστε να μπορούν οι εργάτες να φτάνουν στα αμπέλια. Το πλούσιο σε σίδηρο, κόκκινο σχιστολιθικό έδαφος που υπάρχει εδώ παράγει γεμάτα κρασιά με σταθερή δομή με μεταλλικά στοιχεία.

Κωδικός: 32-90-118 Κατηγορίες: Ετικέτες:
Share:

Υπάρχουν άνθρωποι ή μάλλον καλύτερα προσωπικότητες, που έχουν ταυτίσει τ’ όνομά τους με το οινικό γίγνεσθαι του τόπου τους σε βαθμό που αν ήταν έγκλημα θα μιλούσαμε για βαθμίδα κακουργηματικού χαρακτήρα. Αυτές οι προσωπικότητες είναι μερικές εκατοντάδες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και σίγουρα δεν είναι απλοί οινοποιοί, αλλά πολλά περισσότερα: είναι φιλόσοφοι. Αν και διαπιστωμένα έχουν το λεγόμενο κοκαλάκι της νυχτερίδας, οι διακρίσεις τους δεν βασίζονται με τίποτα στην τύχη, αλλά στο γνωστό τρίπτυχο φαντασία, εργατικότητα, καινοτομία. Ο Ernst Loosen, κατά κόσμον Dr. Loosen, ανήκει σε αυτήν την «πνευματική ελίτ» του κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Τα κρασιά του έχουν σαρώσει τις διεθνείς διακρίσεις. Το διάσημο περιοδικό Wine & Spirits τον έχει συμπεριλάβει στους 50 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, ενώ το έτερο γνωστό περιοδικό Decanter τον είχε ανακηρύξει σε Man of the Year το 2005. H αμερικανίδα δημοσιογράφος οίνου Dorothy J. Gaiter έγραψε πως «ο Dr. Loosen είναι σαν το Γερμανό Mick Jagger, αλλά τα κρασιά του παλαιώνουν καλύτερα». Η οικογένεια του πατέρα του έχει δύο αιώνες λαμπρής οινοπαραγωγικής ιστορίας στην περιοχή. Η δε μητέρα του κατάγεται και αυτή από τη διάσημη οικογένεια των Prüms, η οποία φημίζεται για τα γλυκά Riesling. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους (ποιοτικά και ποσοτικά) παραγωγούς της Γερμανίας και ειδικότερα του ποταμού Mosel, με εκτάσεις που φτάνουν συνολικά τα 100 εκτάρια, ενώ έχει στην κατοχή του κάποια από τα κορυφαία και πιο γνωστά αμπελοτόπια της περιοχής.

Οι απότομες πλαγιές της περιοχής Mosel με φορά προς το νότο, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για το Riesling, καθώς παρέχει στα αμπέλια την ιδανική έκθεση στον ήλιο. Γενικότερα οι ψυχρές συνθήκες επιτρέπουν στα σταφύλια να ωριμάσουν αργά ενώ παράλληλα διατηρούν την έντονη οξύτητα. Οι βραχώδεις προεξοχές και το πετρώδες έδαφος, αντανακλούν το φως του ήλιου και συγκρατούν τη θερμότητα, δημιουργώντας έτσι πολύ θερμά μικροκλίματα στα καλύτερα σημεία και βοηθούν στην εξασφάλιση της τέλειας ωρίμανσης. Το μαλακό, ανώτερο στρώμα του εδάφους αναγκάζει τα αμπέλια να σκάψουν βαθύτερα για νερό και θρεπτικές ουσίες, παράγοντας έτσι έντονα κρασιά τα οποία αιχμαλωτίζουν τη δυνατή μεταλλικότητα του εδάφους. Τα αμπέλια του Dr. Loosen, προερχόμενα από αμπελώνες εξαιρετικής ποιότητας, είναι ηλικίας περίπου 70 χρόνων και προέρχονται από αυθεντικό ρίζωμα (η φυλλοξήρα δε μπορεί να επιβιώσει στο Mosel, με αποτέλεσμα να επιτρέπονται τα αμπόλιαστα κλήματα εδώ). Τα μεγαλύτερα σε ηλικία κλήματα παράγουν με φυσικό τρόπο μικρότερη σοδειά, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη πυκνότητα και την πλούσια γεύση. Ο αμπελώνας Erdener Treppchen (Η Μικρή Σκάλα του Erden) είναι τόσο απόκρημνος, με αποτέλεσμα πριν πολύ καιρό να χτιστούν πέτρινα σκαλοπάτια στην πλαγιά έτσι ώστε να μπορούν οι εργάτες να φτάνουν στα αμπέλια. Το πλούσιο σε σίδηρο, κόκκινο σχιστολιθικό έδαφος που υπάρχει εδώ παράγει γεμάτα κρασιά με σταθερή δομή με μεταλλικά στοιχεία. Αυτό το μέρος διακρίθηκε ως Erste Lage (First Vineyard) το 1868 από την Πρωσική αξιολόγηση των αμπελώνων του Mosel, και χαρακτηρίζεται ως Great First– Class στο Wine Atlas της Γερμανίας από τον Hugh Johnson & Stuart Pigott (1995). Το 2012, ονομάστηκε επίσημα Grosse Lage (Grand Cru) από το VDP, τη γερμανική ένωση κορυφαίων καλλιεργητών.

Βάρος 1 kg
Παραγωγός

Κατηγορία

,

Χρώμα

Γλυκύτητα

Χώρα

Περιοχή

Εσοδεία

Ποικιλίες

Μέγεθος

Στυλ

Alc

Παλαίωση

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

Be the first to review “Dr. Loosen, Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2016”

Post your comment

Σχετικά προϊόντα
preloader