fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Εξαντλήθηκε

Οινοποιείο Δαλαμάρα, Παλιοκαλιάς 2015

55,00

Η οικογένεια Δαλαμάρα έχει ταυτιστεί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση του ξινόμαυρου από το 1840, όταν ο Γιάννης Δαλαμάρας αγόρασε το πρώτο του αμπελοτόπι στην περιοχή της Νάουσας. Τα κιτάπια της αγοραπωλησίας υπάρχουν ακόμα μαζί με άλλα κειμήλια στο πανέμορφο boutique, παραδοσιακό οινοποιείο που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας, για να θυμίζουν πάντα τις ρίζες και το ξεκίνημα ενός από τα πιο ιστορικά κτήματα του ελλαδικού χώρου. Το 2015 αποδείχτηκε μια εξαιρετική χρονιά για το κτήμα, ενώ αν με το 2011, το 2012 και το 2013 ο Κωστής Δαλαμάρας έδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ξινόμαυρο παγκόσμιας κλάσης, με το 2015 δείχνει τελικά κατασταλαγμένος και πιο ώριμος από ποτέ για να το καταφέρει. Ο «Παλιοκαλιάς» του 2015 συνδυάζει μοναδικά το παραδοσιακό ύφος της Νάουσας με το μοντέρνο στυλ, την καινοτομία και τη φιλοσοφία που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια ο Κωστής.

Η οικογένεια Δαλαμάρα έχει ταυτιστεί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση του ξινόμαυρου από το 1840, όταν ο Γιάννης Δαλαμάρας αγόρασε το πρώτο του αμπελοτόπι στην περιοχή της Νάουσας. Τα κιτάπια της αγοραπωλησίας υπάρχουν ακόμα μαζί με άλλα κειμήλια στο πανέμορφο boutique, παραδοσιακό οινοποιείο που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας, για να θυμίζουν πάντα τις ρίζες και το ξεκίνημα ενός από τα πιο ιστορικά κτήματα του ελλαδικού χώρου. Συνολικά, η έκταση των αμπελώνων φτάνει τα 60 στρέμματα, με την πλειονότητα αυτών να είναι από ξινόμαυρο. Από το 1994 εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια, ενώ όλο και πιο συχνά ακολουθούνται και πρακτικές της βιοδυναμικής.

Πλέον, επικεφαλής του κτήματος είναι ο Κωστής Δαλαμάρας, ο οποίος αποτελεί την 6η γενιά της οικογένειας που συνεχίζει την παράδοση. Με σπουδές στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στη Βουργουνδία και με πρακτική στη Νότια Γαλλία και στη Βόρεια Ισπανία, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους νεαρούς ανερχόμενους οινοποιούς του κόσμου, ενώ η φιλοσοφία του με την οποία έχει μπολιάσει όλα τα κρασιά του κτήματος, είναι η ανάδειξη του ναουσέικου terroir και η όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στο διάστημα που μεσολαβεί από το αμπέλι ως την εμφιάλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει βιολογική καλλιέργεια, χρήση γηγενών ζυμών και απουσία τεχνικών όπως το φιλτράρισμα πριν την εμφιάλωση.

Ο «Παλιοκαλιάς» είναι ένα κρασί φετίχ για τους απανταχού “xinomavrista”. Αποτελεί το κρασί κορωνίδα του κτήματος και ένα από τα κρασιά σύμβολο του ναουσέικου αμπελώνα. Προέρχεται από το ομώνυμο αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 250μ και κάθε χρόνο δίνει ένα από τα πιο πολύπλοκα ερυθρά ελληνικά κρασιά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αν ένα αμπελοτόπι μπορεί να χαρακτηριστεί ως Grand Cru της Νάουσας, τότε ο «Παλιοκαλιάς» του Δαλαμάρα βάζει υποψηφιότητα γι’ αυτό τον τίτλο. Ο συνολικός αριθμός εμφιάλωσης κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός (δεν ξεπερνάει τις 5000 φιάλες), ενώ για το 2015 έδωσε μόλις 3028 φιάλες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες με την εμφάνισή τους στην αγορά.

Το 2015 αποδείχτηκε μια εξαιρετική χρονιά για το κτήμα, ενώ αν με το 2011, το 2012 και το 2013 ο Κωστής Δαλαμάρας έδειξε ότι μπορεί δώσει ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης από ξινόμαυρο, με το 2015 δείχνει τελικά κατασταλαγμένος και πιο ώριμος από ποτέ για να το καταφέρει. Ο «Παλιοκαλιάς» του 2015 συνδυάζει μοναδικά το παραδοσιακό ύφος της Νάουσας με το μοντέρνο στυλ, την καινοτομία και τη φιλοσοφία που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια ο Κωστής. Αυτό που συνεχώς αναζητείται είναι η ανάδειξη του πλούσιου αρωματικού δυναμικού της ποικιλίας, που έχει να κάνει πρωτίστως με το μπόλικο κόκκινο φρούτο, το οποίο είναι κυρίαρχο στον Παλιοκαλιά μαζί με ανθικές νύξεις από βιολέτα, γλυκό ντοματάκι και γλυκόριζα. Στο στόμα είναι πραγματικά υπέροχο, ρωμαλέο και συνάμα φινετσάτο με εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση των τανινών. Η υψηλή του οξύτητα βρίσκεται εξαιρετικά ενσωματωμένη στη ραχοκοκαλιά του κρασιού, ενώ διαθέτει πολύ μακριά επίγευση. Περιττό να αναφέρουμε ότι έχει απίστευτες δυνατότητες παλαίωσης και εξέλιξης για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια. Ίσως η καλύτερη χρονιά του Παλιοκαλιά στην μετά το 2000 εποχή του. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όπως είπαμε έδωσε μόνο… 3028 φιάλες.

Βάρος 1 kg
Παραγωγός

Κατηγορία

Χώρα

Περιοχή

Χρώμα

Γλυκύτητα

Ποικιλίες

Εσοδεία

Μέγεθος

Στυλ

Alc

Παλαίωση

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

Be the first to review “Οινοποιείο Δαλαμάρα, Παλιοκαλιάς 2015”

Post your comment

Σχετικά προϊόντα
preloader