+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Antinori, Tignanello 2016

105,00

Το «Tignanello» είναι ένα από τα κρασιά που αποτελούν σημείο αναφοράς και σύγκρισης για όλους τους οινόφιλους. Ο ορισμός του super tuscan αποτελείται από 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon και 5% Cabernet Franc, ενώ παλαιώνει από 12 έως 24 μήνες σε γαλλικά και ουγγρικά βαρέλια παλιάς και νέας χρήσης. Το Tignanello παράγεται αποκλειστικά από το ομώνυμο αμπελοτόπι συνολικής έκτασης 57 εκταρίων τα οποία είναι πλούσιo σε ασβεστόλιθο, με νοτιοδυτική έκθεση και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Ιστορικά, ήταν το πρώτο Sangiovese, το οποίο παλαίωσε σε μικρά δρύινα βαρέλια και το πρώτο που έκανε το μοντέρνο blend με την ποικιλία Cabernet sauvignon, κάτι τρομερά καινοτόμο για την εποχή και που στην ουσία δημιούργησε και μια νέα σχολή παγκόσμιας κλάσης στο κρασί και το καθιέρωσε ως ένα πραγματικά κρασί σταθμό.

Η οικογένεια Antinori  είναι συνώνυμη με τη φράση «ιταλικό κρασί». Η οικογένεια εμπλέκεται με το κρασί από το 1385 ενώ έκτοτε ακολούθησαν 26 γενιές,  οι οποίες πάντα κατάφερναν και ισορροπούσαν με ικανότητα στην παράδοση και στις ρίζες τους από τη μία και στον μοντερνισμό και την εξέλιξη από την άλλη. Σήμερα, την εταιρεία κολοσσό διευθύνει η Albiera Antinori μαζί με τις αδερφές της, Allegra και Alessia με τον Marquis Piero σε ρόλο επίτιμου προέδρου. Η οικογένεια Antinori έχει στην κατοχή της κάποια από τα πιο γνωστά οινοποιεία σε σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας, με κορωνίδα τους αυτά στην Τοσκάνη και στην Umbria. Ωστόσο δεν παύουν να αναζητούν συνεχώς κάτι νέο, τόσο σε αμπελοτόπια, όσα και σε πρακτικές οινοποίησης, κάτι που φαίνεται άλλωστε από τους συνεχείς πειραματισμούς τους. Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι ο μύθος των  Antinori δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, που έχει καταλήξει να είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το ευρύτερο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ιταλίας.

Το «Tignanello» είναι ένα από τα κρασιά που αποτελούν σημείο αναφοράς και σύγκρισης για όλους τους οινόφιλους. Ο ορισμός του super tuscan αποτελείται από 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon και 5% Cabernet Franc, ενώ παλαιώνει από 12 έως 24 μήνες σε γαλλικά και ουγγρικά βαρέλια παλιάς και νέας χρήσης. Το Tignanello παράγεται αποκλειστικά από το ομώνυμο αμπελοτόπι συνολικής έκτασης 57 εκταρίων τα οποία είναι πλούσια σε ασβεστόλιθο, με νοτιοδυτική έκθεση και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Ιστορικά, ήταν το πρώτο Sangiovese, το οποίο παλαίωσε σε μικρά δρύινα βαρέλια και το πρώτο που έκανε το μοντέρνο blend με την ποικιλία Cabernet sauvignon, κάτι τρομερά καινοτόμο για την εποχή και που στην ουσία δημιούργησε και μια νέα σχολή παγκόσμιας κλάσης στο κρασί και το καθιέρωσε ως ένα πραγματικά κρασί σταθμό. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα, με πλούσιο κόκκινο φρούτο, νότες σοκολάτας, βανίλιας και δέρματος. Τρομερά πολύπλοκο, συνεχώς εξελίσσεται, ενώ στο στόμα έχει μια «ανεξήγητη» φρεσκάδα δίπλα σε μαλακές τανίνες και σούπερ οξύτητα. Η ισορροπία είναι παροιμιώδης, ενώ η επίγευση μακρά και επίμονη.

Βάρος1 kg
Παραγωγός

Antinori

Χρώμα

Ερυθρό

Κατηγορία

Toscana IGT

Γλυκύτητα

Ξηρό

Χώρα

Ιταλία

Περιοχή

Τοσκάνη

Εσοδεία

2016

Ποικιλίες

Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese

Μέγεθος

0,75lt

Στυλ

Ήσυχο

Alc

14%

Παλαίωση

>20 έτη

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

Be the first to review “Antinori, Tignanello 2016”

Post your comment

Σχετικά προϊόντα