fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Εξαντλήθηκε

Acroterra, Σαντορίνη 2016

23,20

«Acroterra» θα πει σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση «Γη στα Άκρα». Αυτό το όνομα επέλεξαν να δώσουν στη νεοσύστατη εταιρεία ο Σπύρος Χρυσός και ο Απόστολος Θυμιόπουλος, θέλοντας να δείξουν με άμεσο τρόπο τις «ακραίες» και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνει το Ασύρτικο στη γη της Σαντορίνης. Συνθήκες που οδηγούν αμπελουργό, σταφύλι, γη και οινοποιό σε απίστευτα άκρα. Μια τραγανή Σαντορίνη, που αναδίδει φρεσκάδα, κομψότητα και ισορροπία και αντανακλά στα άκρα το σαντορινιό terroir. Όπως ακριβώς ήθελαν να κάνουν οι δυο συνεργάτες. Να βγάλουν δηλαδή ένα «φρέσκο» χαρακτήρα μέσα από την καυτή γη.

«Acroterra» θα πει σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση «Γη στα Άκρα». Αυτό το όνομα επέλεξαν να δώσουν στη νεοσύστατη εταιρεία ο Σπύρος Χρυσός και ο Απόστολος Θυμιόπουλος, θέλοντας να δείξουν με άμεσο τρόπο τις «ακραίες» και αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνει το Ασύρτικο στη γη της Σαντορίνης. Συνθήκες που οδηγούν αμπελουργό, σταφύλι, γη και οινοποιό σε απίστευτα άκρα. Από τη μια μεριά η άνυδρη γη της Σαντορίνης και η πανάρχαια μαύρη λάβα που σφίγγει πάνω της τα αμπέλια και από την άλλη, οι αφιλόξενες κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες, όπως τα μανιασμένα ανοιξιάτικα μελτέμια και ο καυτός αιγαιοπελαγίτικος ήλιος. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο άνθρωπος δημιούργησε εδώ και αιώνες την «κουλούρα» ή αλλιώς «καλάθι», έναν μοναδικό τρόπο κλαδέματος και καλλιέργειας της αμπέλου κι έτσι βρήκε έναν τρόπο να συνυπάρχουν αρμονικά αυτός, το αμπέλι και η γη της Σαντορίνης. Αυτός ο τρόπος δεν απαντάται πουθενά παγκοσμίως και είναι αναπόσπαστο μέρος της μαγείας που λέγεται σαντορινιό terroir. Ο αμπελουργός δένει περίτεχνα τις κληματόβεργες μεταξύ τους, και στο τέλος το σχήμα που παίρνει η άμπελος, μοιάζει με αυτόν της σπείρας, του κύκλου. Αν το κοιτάξεις προσεχτικά σου δίνει την εντύπωση μιας μάνας που στη στοργική της αγκαλιά προστατεύει τα παιδιά της (σταφύλια) από τους μανιασμένους αέρηδες και τον καυτό ήλιο. Η «κουλούρα» απαιτεί πολύ υψηλές ικανότητες από τον αμπελουργό, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες και περίτεχνες μορφές αμπελοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Επιπλέον, αναλογιστείτε ότι όλες οι εργασίες λόγω της ιδιαιτερότητάς της, γίνονται σκυφτά και κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες: κλάδεμα και πλέξιμο κάτω από κρύο και ασταμάτητο αέρα, τρύγος με το χέρι, σκυφτός κάτω από τον καυτό ήλιο κτλ. Να κοπιάζεις και να κάνεις το μόχθο για τη γη φίλο και αδερφό. Αυτό επίσης θα πει Acroterra. Ομορφιά και δυσκολία. Μπόλικες και οι δύο.

Ο Σπύρος Χρυσός είναι 4η γενιά αμπελουργός. Παράλληλα, έχει την τύχη να κατάγεται από οικογένειες αμπελουργών, τόσο από τη μεριά του πατέρα του, όσο και από αυτή της μητέρας του. Οι γνώσεις του γύρω από το αμπέλι είναι αξιοθαύμαστες, ενώ αν περιπλανηθείς μαζί του στα αμπέλια και παρατηρήσεις κάθε πόσο συχνά σκύβει για να φτιάξει ή να διορθώσει κάτι σε κάποια αμπελιά, θα καταλάβεις ότι έχει τα κλήματα σαν παιδιά του και τα γνωρίζει σχεδόν ένα προς ένα, όσο υπερβολικό και να φαίνεται αυτό. Ο τρόπος που στριμώχνει τα χέρια του μέσα στην κουλούρα και πλέκει τα κλαδιά το ένα μέσα στο άλλο για να τους δώσει το σχήμα της χαρακτηριστικής κουλούρας, θυμίζει τον τρόπο που κάποιος υφαίνει ένα πολύπλοκο υφαντό. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο Σπύρος Χρυσός έχει μπολιαστεί με τη γη της Σαντορίνης και έχει ράψει το ασύρτικο πάνω στο πετσί του. Βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στο αμπέλι από μικρό παιδί, ενώ ο ίδιος ο πατέρας του παραδέχεται ότι του έδωσε τα ηνία όταν δεν ήταν καλά καλά 15-16 χρονών. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η αμπελοκαλλιέργεια είναι η βασική ενασχόληση της οικογένειας Χρυσού. Με τη γη μεγάλωσαν, στη γη γαλουχήθηκαν τρεις γενιές πριν από αυτόν και το ίδιο κάνει και αυτός. Τέλος, τα αμπέλια του βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου, ενώ κάποια εξαιρετικά αμπελοτεμάχια φτάνουν μέχρι και το Μεγαλοχώρι.

Από την άλλη μεριά της ισότιμης αυτής σχέσης βρίσκεται ο Απόστολος Θυμιόπουλος. Οινοποιός από τη Νάουσα, που με τις προσεγγίσεις του και τις τεχνικές του γύρω από την καλλιέργεια του ξινόμαυρου θεωρείται ότι άλλαξε πολλά γύρω από το γευστικό προφίλ της Νάουσας. Τα κρασιά του συνδυάζουν υπέροχο αρωματικό χαρακτήρα, πολυπλοκότητα, είναι στιβαρά, αλλά παράλληλα και κομψά, ενώ έχουν υψηλές δυνατότητες παλαίωσης. Κορυφαίο το «Γη & Ουρανός», μια Νάουσα που γίνεται ανάρπαστη από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της και θεωρείται δίκαια ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Τον Απόστολο είναι γενικά πολύ δύσκολο να τον πετύχεις, καθώς τις μισές μέρες του χρόνου ταξιδεύει σε εκθέσεις και αγορές του εξωτερικού, ενώ τις υπόλοιπες μισές βρίσκεται σε κάποιο από τα αγαπημένα του αμπελοτόπια στη Νάουσα.

Τι ώθησε όμως έναν δραστήριο Ναουσαίο οινοποιό σαν τον Απόστολο Θυμιόπουλο να ασχοληθεί με τη Σαντορίνη και να βάλει άλλο ένα τεράστιο καρπούζι κάτω από τη μασχάλη του; «Γιατί όχι»; Κι εκεί κανονικά πρέπει να σταματήσουν όλα.  «Αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μου τα δύο μεγαλύτερα terroir του ελληνικού αμπελώνα βρίσκονται στη Σαντορίνη και έπειτα στη Νάουσα» λέει ο Απόστολος. «Τη Νάουσα λόγω καταγωγής τη γνωρίζω καλά, αλλά πάντα με γοήτευαν τα κρασιά της Σαντορίνης και ανέκαθεν ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου και αφοσίωσης στο ξινόμαυρο και στη Νάουσα, πρακτικά αδυνατούσα. Από την άλλη, έλειπαν οι αντίστοιχες εκτάσεις στο νησί, αλλά και οι κατάλληλοι ευνοϊκοί παράγοντες που θα με ωθούσαν να ασχοληθώ παραπάνω. Ο ευνοϊκός παράγοντας πλέον λέγεται Σπύρος Χρυσός και για εμένα πέραν της συνεργασίας μας, είναι πραγματικά ο «χρυσός» της Σαντορίνης. Οι γνώσεις του γύρω από το σαντορινιό αμπελώνα είναι κάτι που δεν συναντάς συχνά, αλλά αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ο χαρακτήρας του ως άνθρωπος. Πέραν όλων αυτών, το να μπω στη διαδικασία να φτιάξω κρασί στη Σαντορίνη αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα: ότι μπορώ να τα καταφέρω εξίσου καλά και «εκτός έδρας», μακριά από τη Νάουσα και το ξινόμαυρο».

Η Acroterra Santorini 2015 έχει αρχικά μια πολύ κομψή, όμορφη και δηλωτική ετικέτα. Με μαύρο πλαίσιο, που παραπέμπει στη μαύρη γη της Σαντορίνης, ενώ πάνω της βρίσκονται χαραγμένα ανάγλυφα τα λευκά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια. Το δεύτερο στοιχείο είναι το logo της ετικέτας που έχει το σχήμα της σπείρας που παραπέμπει ευθέως στο αντίστοιχο σχήμα της κουλούρας. Τρίτον και τελευταίον σε ότι έχει να κάνει με την όψη, είναι ότι το κρασί αν και είναι εσοδείας του 2015 κυκλοφορεί το 2017! Αυτό έχει τη δική του σημασία, καθώς πολλοί υποστηρίζουμε ότι αρκετά λευκά κρασιά πρέπει να κυκλοφορούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια από τον τρύγο τους για να έχουν «ανοίξει» εκφραστικά και να μην είναι ανέτοιμα και σφιχτά. Φυσικά αυτό στα λόγια είναι εύκολο, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο για τον οινοποιό, καθώς τα κόστη αποθήκευσης (και όχι μόνο) είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ από την άλλη τα έξοδα συνεχώς τρέχουν και οι αγορές πιέζουν για να δοθούν τα κρασιά στην αγορά όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το κέρδος φυσικά είναι ότι το κρασί είναι πολύ πιο έτοιμο να εκφραστεί, ωστόσο κάτω από τέτοια πίεση ελάχιστοι οινοποιοί βγάζουν τα λευκά τους όταν είναι πραγματικά έτοιμα και καλώς ή κακώς αυτό έχει μια λογική.

Τα σταφύλια της Acroterra Santorini προέρχονται από επιλεκτική και αυστηρή διαλογή όλων των αμπελοτοπιών του Σπύρου Χρυσού, έτσι ώστε να απεικονίζει στο ακέραιο όλη την τυπικότητα του σαντορινιού αμπελώνα. Στο χαρμάνι συμμετέχει φυσικά με μεγαλύτερο ποσοστό το ασύρτικο, αλλά μερίδιο και χαρακτήρα δίνουν και οι άλλες δυο ποικιλίες, το αηδάνι και το αθήρι. Η ζύμωση είναι με γηγενείς ζύμες αποκλειστικά σε δεξαμενή, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο πρωτογενής χαρακτήρας του φρούτου χωρίς νότες δρυός. Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της Acroterra είναι να παράγονται κρασιά «δροσερά», με «φρεσκάδα», κομψότητα και φινέτσα μέσα από την καυτή γη της Σαντορίνης, μια όμορφα τρελή παραδοξολογία. Κρασιά τραγανά, με καθαρότητα φρούτου που θα αντανακλούν την περιοχή προέλευσής τους και θα μοσχοβολάνε ορυκτότητα.

Το χρώμα του κρασιού είναι απαλό λεμονί με χρυσές γοητευτικές ανταύγειες.

Στη μύτη αρχικά είναι κλειστό, ντροπαλό με αυστηρά αρώματα άγουρων εσπεριδοειδών και κάποιων ανθικών νύξεων. Συνίσταται ο ήπιος αερισμός του σε καράφα για μισή ώρα, γιατί θα το βοηθήσει να ξεδιπλώσει τον αρωματικό του χαρακτήρα. Αν δεν έχετε, αφήστε το μπουκάλι ανοιχτό για μια ώρα περίπου. Τότε τα αρώματα σχηματοποιούνται καλύτερα και πρώτα βγαίνει η γνωστή ορυκτότητα της Σαντορίνης που σου θυμίζει ότι αυτό το κρασί έχει ηφαιστειακή καταγωγή. Έπειτα ακολουθούν το ξύσμα από λάιμ, λεμόνι και πορτοκάλι, δίπλα σε άγουρα νεκταρίνια, λουλούδια όπως αγιόκλημα και γιασεμί, ενώ αναδίδονται πολύ ωραίες βοτανικές νύξεις από λεβάντα και θυμάρι, που συμπληρώνουν το puzzle μαζί με απειροελάχιστες γαλακτικές νότες και μελιού.

Στο στόμα έχει μια πολύ χαρακτηριστική ισορροπία με μέτριο όγκο και πολύ ωραία οξύτητα, η οποία βρίσκεται πλήρως ενσωματωμένη στη ραχοκοκαλιά του κρασιού, κάτι που το κάνει ιδανικό κρασί φαγητού. Η επίγευσή του είναι μέτρια προς μεγάλη, στην οποία κυριαρχούν τα άγουρα εσπεριδοειδή και το ανθόμελο. Ένα κρασί γοητευτικό και πανέτοιμο να το πιεις τώρα, που όμως σίγουρα θα εξελίσσεται θα βελτιώνεται τα επόμενα 5-7 χρόνια. Μια τραγανή Σαντορίνη, που αναδίδει φρεσκάδα, κομψότητα και ισορροπία και αντανακλά στα άκρα το σαντορινιό terroir. Όπως ακριβώς ήθελαν να κάνουν οι δυο συνεργάτες. Να βγάλουν δηλαδή ένα «φρέσκο» χαρακτήρα μέσα από την καυτή γη.

Βάρος 1 kg
Παραγωγός

Χρώμα

Κατηγορία

Γλυκύτητα

Χώρα

Περιοχή

Εσοδεία

Ποικιλίες

, ,

Μέγεθος

Στυλ

Alc

Παλαίωση

Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.

Be the first to review “Acroterra, Σαντορίνη 2016”

Post your comment

Ίσως σας αρέσουν επίσης…
Σχετικά προϊόντα
preloader