fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Εξαντλήθηκε

Τσάνταλη Οινοποιία, Μετόχι 2001 1,5lt

57,50

Το ερυθρό «Μετόχι» προέρχεται από 80% Cabernet Sauvignon και 20% Λημνιό (η αναλογία μπορεί ανάλογα με τη χρονιά να έχει κάποιες μικρές διακυμάνσεις). Ακολουθούν ξεχωριστές οινοποιήσεις και παραμονή ένα με ενάμιση χρόνο σε δρύινα βαρέλια 300 λίτρων. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη αρώματα κόκκινων φρούτων με βοτανικές νότες και βανίλια. Το στόμα είναι στρογγυλό με μαλακές τανίνες. Τελείωμα μέτριας διάρκειας.

Η οικογένεια Τσάνταλη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης, οινοποιός 2ης γενιάς και μια από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής οινοποιίας, κατάφερε να μετατρέψει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο brand name, συνώνυμο της καινοτομίας. Η αναβίωση μερικών από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -όπως το Άγιο Όρος, η Χαλκιδική, η Ραψάνη και η Μαρώνεια στη Θράκη– αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του οράματος της οικογένειας Τσάνταλη. Χάρη στο πάθος και τη συστηματική επένδυση εκ μέρους της οικογένειας, σήμερα μοναδικές αμπελοοινικές παραδόσεις του τόπου μας συνεχίζουν, η βιοποικιλότητα και γηγενείς ποικιλίες διαφυλάσσονται και νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το αμπέλι. Σήμερα η 3η και η 4η γενιά της οικογένειας Τσάνταλη συνεχίζει αυτή τη μακρά ιστορία και την πολύτιμη κληρονομιά. Η αφήγηση των ανεπανάληπτων αμπελοοινικών ιστοριών της Ελλάδας και η προώθηση οίνων και αποσταγμάτων υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο, παραμένει η πυξίδα κάθε προσπάθειας.

Το «Μετόχι» είναι συναισθηματικό κρασί για την Tsantalis, καθώς ταυτίζεται με την ιστορία του ιδρυτή της. Όλα τα όμορφα πράγματα κρύβουν μια υπέροχη ιστορία που με τα χρόνια αγγίζει τη διάσταση του θρύλου. Κάπως έτσι πίσω στα βάθη των προηγούμενων δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα το 1969-1970, ο Ευάγγελος Τσάνταλης βρέθηκε αποκαμωμένος και μουσκεμένος από τη βροχή στο Άγιο Όρος και αναζητώντας καταφύγιο στο κοντινό Μετόχι της Χρωμίτσας (Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα), παρατήρησε μετά το τέλος της καταιγίδας ότι εκεί υπήρχε ένας παλιός αναξιοποίητος αμπελώνας ο οποίος βρισκόταν σχεδόν σε πλήρη εγκατάλειψη. Όταν ρώτησε τους μοναχούς τι ήταν αυτά τα αμπέλια, αυτοί του απάντησαν ότι παλιά τα καλλιεργούσαν οι προηγούμενοι Ρώσοι μοναχοί οι οποίοι και τα εγκατέλειψαν λόγω των καταστροφών που επέφερε η φυλλοξήρα. Ένας άνθρωπος με τη διορατικότητα του Ευάγγελου Τσάνταλη δεν θα μπορούσε παρά να διαγνώσει αμέσως τη δυναμική που μπορούσε να κρύβει ο συγκεκριμένος αμπελώνας. Τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά του, ούτε το ανύπαρκτο οδικό και ηλεκτρικό δίκτυο, ούτε οι αποστάσεις αλλά και ούτε οι αναρίθμητες καθημερινές δυσκολίες. Αρκούσε το πείσμα και η σιγουριά του πολυμήχανου ανατολικοθρακιώτη, για να πέσουν κάποιες σταγόνες πραγματικότητας στο υπερφιλόδοξο σχέδιό του και να απολαμβάνουμε χρόνια μετά τους καρπούς του οράματός του. Ο αμπελώνας βρίσκεται περίπου στα 250μ. από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ απέχει σε μήκος άλλα τόσα περίπου από την ακτή. Αυτό έχει ως συνέπεια να χαίρει υψηλής ηλιοφάνειας αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνει την ευεργετική δράση της δροσερής, θαλασσινής αύρας που αποτελεί κατεξοχήν ρυθμιστικό παράγοντα στην ωρίμαση των σταφυλιών. Τα αμπέλια αποτελούνται από τα παλιά κλήματα, αλλά και από καινούργιες αναμπελωμένες εκτάσεις. Τα εδάφη έχουν εξαιρετική στράγγιση λόγω της αμμώδους σύστασής στα πρώτα 50 με 60 εκατοστά, ενώ κάτω από αυτή τη στρώση υπάρχουν στρώματα συμπαγούς γρανίτη. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές. Το ερυθρό «Μετόχι» προέρχεται από 80% Cabernet Sauvignon και 20% Λημνιό (η αναλογία μπορεί ανάλογα με τη χρονιά να έχει κάποιες μικρές διακυμάνσεις). Ακολουθούν ξεχωριστές οινοποιήσεις και παραμονή ένα με ενάμιση χρόνο σε δρύινα βαρέλια 300 λίτρων. Έχει βαθύ ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη αρώματα κόκκινων φρούτων με βοτανικές νότες και βανίλια. Το στόμα είναι στρογγυλό με μαλακές τανίνες. Τελείωμα μέτριας διάρκειας.

Βάρος 3.0 kg
Παραγωγός

Κατηγορία

Χώρα

Περιοχή

Χρώμα

Γλυκύτητα

Εσοδεία

Ποικιλίες

,

Μέγεθος

Στυλ

Alc

Παλαίωση

Σχετικά προϊόντα
preloader