fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Εξαντλήθηκε

Οινοποιείο Δαλαμάρα, Παλιοκαλιάς 2013

45,00

Ο «Παλιοκαλιάς» είναι ένα κρασί φετίχ για τους απανταχού «xinomavristas». Αποτελεί το κρασί κορωνίδα του κτήματος και ένα από τα κρασιά σύμβολο του ναουσέικου αμπελώνα. Προέρχεται από το ομώνυμο αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 250μ και κάθε χρόνο δίνει ένα από τα πιο πολύπλοκα ερυθρά ελληνικά κρασιά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αν ένα αμπελοτόπι μπορεί να χαρακτηριστεί ως Grand Cru της Νάουσας, τότε ο «Παλιοκαλιάς» του Δαλαμάρα βάζει υποψηφιότητα γι’ αυτό τον τίτλο. Ο συνολικός αριθμός εμφιάλωσης κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός (δεν ξεπερνάει τις 5000 φιάλες), ενώ για το 2015 έδωσε μόλις 3028 φιάλες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες με την εμφάνισή τους στην αγορά. To 2013 θεωρείται από πολλούς λάτρεις του κρασιού, κρασί σταθμός για το Κτήμα και μια χρονιά που έρχεται ως η κορυφή μιας ομολογουμένως συγκλονιστικής τριετίας.  Σχεδόν εξαφανίστηκε, καθώς τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα κι έλεγαν ότι πρόκειται για το καλύτερο κρασί του κτήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό και προμηθευτήκαμε όσες φιάλες έπρεπε για το κελάρι μας. Από τις πιο φινετσάτες εκδοχές του ξινόμαυρου με αρώματα φράουλας, κερασιού, δαμάσκηνου, βιολέτας και κάποιες νύξεις από γλυκόριζα και γλυκό ντοματάκι. Στο στόμα δεν υπάρχει καμιά γωνία και όλα είναι κομμένα και ραμμένα στην εντέλεια. Τανίνες υψηλές αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Οξύτητα υψηλή, αλλά δεμένη πάνω στο φρούτο και το αλκοόλ. Γεμάτο στόμα και πολύ μα πολύ μακριά επίγευση. Συγκλονιστική χρονιά.

Η οικογένεια Δαλαμάρα έχει ταυτιστεί με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση του ξινόμαυρου από το 1840, όταν ο Γιάννης Δαλαμάρας αγόρασε το πρώτο του αμπελοτόπι στην περιοχή της Νάουσας. Τα κιτάπια της αγοραπωλησίας υπάρχουν ακόμα μαζί με άλλα κειμήλια στο πανέμορφο boutique, παραδοσιακό οινοποιείο που βρίσκεται στην είσοδο της Νάουσας, για να θυμίζουν πάντα τις ρίζες και το ξεκίνημα ενός από τα πιο ιστορικά κτήματα του ελλαδικού χώρου. Συνολικά, η έκταση των αμπελώνων φτάνει τα 60 στρέμματα, με την πλειονότητα αυτών να είναι από ξινόμαυρο. Από το 1994 εφαρμόζεται η βιολογική καλλιέργεια, ενώ όλο και πιο συχνά ακολουθούνται και πρακτικές της βιοδυναμικής. Πλέον, επικεφαλής του κτήματος είναι ο Κωστής Δαλαμάρας, ο οποίος αποτελεί την 6η γενιά της οικογένειας που συνεχίζει την παράδοση. Με σπουδές στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση στη Βουργουνδία και με πρακτική στη Νότια Γαλλία και στη Βόρεια Ισπανία, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους νεαρούς ανερχόμενους οινοποιούς του κόσμου, ενώ η φιλοσοφία του με την οποία έχει μπολιάσει όλα τα κρασιά του κτήματος, είναι η ανάδειξη του ναουσέικου terroir και η όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στο διάστημα που μεσολαβεί από το αμπέλι ως την εμφιάλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει βιολογική καλλιέργεια, χρήση γηγενών ζυμών και απουσία τεχνικών όπως το φιλτράρισμα πριν την εμφιάλωση.

Ο «Παλιοκαλιάς» είναι ένα κρασί φετίχ για τους απανταχού «xinomavristas». Αποτελεί το κρασί κορωνίδα του κτήματος και ένα από τα κρασιά σύμβολο του ναουσέικου αμπελώνα. Προέρχεται από το ομώνυμο αμπελοτόπι που βρίσκεται σε υψόμετρο 250μ και κάθε χρόνο δίνει ένα από τα πιο πολύπλοκα ερυθρά ελληνικά κρασιά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αν ένα αμπελοτόπι μπορεί να χαρακτηριστεί ως Grand Cru της Νάουσας, τότε ο «Παλιοκαλιάς» του Δαλαμάρα βάζει υποψηφιότητα γι’ αυτό τον τίτλο. Ο συνολικός αριθμός εμφιάλωσης κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός (δεν ξεπερνάει τις 5000 φιάλες), ενώ για το 2015 έδωσε μόλις 3028 φιάλες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες με την εμφάνισή τους στην αγορά. To 2013 θεωρείται από πολλούς λάτρεις του κρασιού, κρασί σταθμός για το Κτήμα και μια χρονιά που έρχεται ως η κορυφή μιας ομολογουμένως συγκλονιστικής τριετίας.  Σχεδόν εξαφανίστηκε, καθώς τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα κι έλεγαν ότι πρόκειται για το καλύτερο κρασί του κτήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε γι’ αυτό και προμηθευτήκαμε όσες φιάλες έπρεπε για το κελάρι μας. Από τις πιο φινετσάτες εκδοχές του ξινόμαυρου με αρώματα φράουλας, κερασιού, δαμάσκηνου, βιολέτας και κάποιες νύξεις από γλυκόριζα και γλυκό ντοματάκι. Στο στόμα δεν υπάρχει καμιά γωνία και όλα είναι κομμένα και ραμμένα στην εντέλεια. Τανίνες υψηλές αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Οξύτητα υψηλή, αλλά δεμένη πάνω στο φρούτο και το αλκοόλ. Γεμάτο στόμα και πολύ μα πολύ μακριά επίγευση. Συγκλονιστική χρονιά

Βάρος 1 kg
Παραγωγός

Κατηγορία

Χώρα

Περιοχή

Χρώμα

Γλυκύτητα

Εσοδεία

Ποικιλίες

Μέγεθος

Στυλ

Alc

Παλαίωση

Σχετικά προϊόντα
preloader