fbpx
+30 2310 387400Αριστοτέλους 12, Εύοσμος, Θεσ/νίκη

Εξαντλήθηκε

Κτήμα Κυρ Γιάννη, Γιαννακοχώρι 2010 6lt

107,50

Το «Γιαννακοχώρι» 2010 είναι ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα στη μύτη, που αποτελείται από κεράσι και φράουλα σε καμβά δαμάσκηνου και βανίλιας. Στον ουρανίσκο, οι γεύσεις βελανιδιάς αλληλοσυνδέονται αρμονικά με τον ώριμο χαρακτήρα της φράουλας, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου, και ισορροπούν ωραία με την αναζωογονητική οξύτητα του κρασιού. Οι μαλακές, αλλά σταθερές τανίνες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας στρογγυλής αίσθησης στο στόμα, η οποία υπογραμμίζεται από ένα πλούσιο σε φρέσκα φρούτα αρώματα φινίρισμα.

Η εταιρεία Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις πιο ξεχωριστές μορφές στην ελληνική οινοποιία, όταν εκείνος αποχώρησε από τον όμιλο Μπουτάρη, την κορυφαία ελληνική, οικογενειακή εταιρία κρασιού που ο παππούς του δημιούργησε το 1879.  Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός πέμπτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα της Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Ισορροπώντας μεταξύ της μακράς οικογενειακής παράδοσης και της χρήσης νέων, καινοτόμων τεχνικών οινοποίησης, στόχος της Κυρ-Γιάννη είναι η παραγωγή κρασιών που θα γοητεύσουν τη γεύση του μοντέρνου καταναλωτή ενώ ταυτόχρονα αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών, όπως του ευγενούς ερυθρού Ξινόμαυρου.  Οι δραστηριότητες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βασίζονται στο σύνολο τους στην εφαρμογή των αρχών της καλλιέργειας ολοκληρωμένης διαχείρισης. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση διαχείρισης, που οφείλεται στην πρόθεση για προστασία του περιβάλλοντος ως πολύτιμου συστατικού στοιχείου ενός πολιτισμού που σήμερα απειλείται. Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, παράλληλα, διασφαλίζει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα.  Η φροντίδα στο αμπέλι, η αυστηρή διαλογή στο αμπέλι και στο οινοποιείο, η μικροοινοποίηση και το σχολαστικό χαρμάνιασμα, αποτελούν τον πυρήνα των πρακτικών της Κυρ-Γιάννη και προσφέρουν στα κρασιά του κτήματος την τυπικότητα, την δυνατότητα παλαίωσης και την σταθερή ποιότητα σε κάθε σοδειά. Η παραγωγή κρασιού ξεκινά στο αμπέλι. Κάθε κομμάτι των αμπελιών τρυγιέται ξεχωριστά, δυο ή τρεις φορές, ανάλογα με τη φαινολική ωρίμαση των καρπών. Τα σταφύλια οδηγούνται στη συνέχεια στο οινοποιείο, για το δεύτερο στάδιο της διαλογής στη διπλή τράπεζα διαλογής.

Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαικό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Ειδικότερα, για το «Γιαννακοχώρι», που πλέον μετονομάστηκε σε «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» έχουν επιλεχθεί εκείνα τα τεμάχια Ξινόμαυρου, Merlot που εξασφαλίζουν ένα έντονο αρωματικό χαρακτήρα αυτών των ποικιλιών (ελαφριάς σύστασης εδάφη, υψηλή φυλλική επιφάνεια, πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας, αποδόσεις 900-1000kg/στρέμμα). Το 2007 είχε πρώιμη βλάστηση, ενώ ο ζεστός καιρός και οι βροχοπτώσεις του Απριλίου βοήθησαν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των φυτών. Οι βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου έδωσαν σημάδια για αυξημένη παραγωγή, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν, οι οποίες ξεπέρασαν τους 40οC, δημιούργησαν πρώιμο στρεσάρισμα των φυτών. Η παρατεταμένη ζέστη μέχρι και το τέλος Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το κάψιμο των σταφυλιών, ιδιαίτερα στους μη αρδευόμενους και αυστηρά κορυφολογημένους αμπελώνες. Τον Σεπτέμβριο επικράτησαν ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανση, οι οποίες οδήγησαν σε ισορροπία σακχάρων και οξύτητας, καλή φαινολική ωρίμανση, αλλά και στην ωρίμανση των κουκουτσιών του καρπού. Τα αμπελοτεμάχια του κτήματος με εδάφη μέσης μηχανικής σύνθεσης έδωσαν κρασιά έντονα φρουτώδη, σκουρόχρωμα, με μέτριο σώμα, ενώ τα βαριά εδάφη, κρασιά με βαθύ χρώμα, έντονα, πολύπλοκα αρώματα, καλοδομημένες τανίνες, όγκο και δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά μια μεγάλη χρονιά για το Ξινόμαυρο.

Η πρώτη ύλη περνάει από αυστηρό έλεγχο στην τράπεζα διαλογής αφού πρώτα έχει μείνει για μία νύχτα σε θάλαμο ψύξης. Ακολουθεί μία φάση προζυμωτικής εκχύλισης 3-4 ημερών, στους 10-12°C, απουσία οξυγόνου, για την κάθε ποικιλία χωριστά. Επειδή, ο στόχος αυτού του κρασιού είναι η ανάδειξη του αρωματικού προφίλ των ποικιλιών, οι ράγες οδηγούνται στις δεξαμενές αποβοστρυχωμένες μεν, άσπαστες δε. Ολόκληρη η ποσότητα Ξινόμαυρου και Merlot ζυμώνει στους 22-26°C, ενώ το τράβηγμά της από τα στέμφυλα γίνεται 5 μέρες μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης. Η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές inox. Σημαντικό σημείο για την εξέλιξη του χαρμανιού είναι ότι το «πάντρεμα» των οίνων βάσης γίνεται τον έκτο μήνα της παλαίωσης στην κάβα. Ωρίμαση για 14 μήνες σε βαρέλια 225 και 500 λίτρων. Περαιτέρω αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες.

Η χρονιά του 2010 ήταν ένα έτος περίεργο, γεμάτο αλλαγές, γεμάτες ελπίδα και απόγνωση, με ωφέλιμες βροχές την άνοιξη και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και βροχερές και πάλι μέχρι το τέλος της συγκομιδής! Η υπομονή, η στενή παρακολούθηση του αμπελώνα και η προσεκτική επιλογή στο αμπέλι και στη συνέχεια στο οινοποιείο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τρύγου που ξεκίνησε με τις μεγαλύτερες προσδοκίες, που εξελίχθησε με μετριοπαθείς βλέψεις όσον αφορά την ποιότητα, αλλά που στο τέλος έδωσε κρασιά πολλά υποσχόμενα και γεμάτα εκπλήξεις.

Το «Γιαννακοχώρι» 2010 είναι ένα κρασί με βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα στη μύτη, που αποτελείται από κεράσι και φράουλα σε καμβά δαμάσκηνου και βανίλιας. Στον ουρανίσκο, οι γεύσεις βελανιδιάς αλληλοσυνδέονται αρμονικά με τον ώριμο χαρακτήρα της φράουλας, χαρακτηριστικό του Ξινόμαυρου, και ισορροπούν ωραία με την αναζωογονητική οξύτητα του κρασιού. Οι μαλακές, αλλά σταθερές τανίνες συμβάλλουν στη δημιουργία μιας στρογγυλής αίσθησης στο στόμα, η οποία υπογραμμίζεται από ένα πλούσιο σε φρέσκα φρούτα αρώματα φινίρισμα.

Βάρος6 kg
Παραγωγός

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Κατηγορία

ΠΓΕ Ημαθία

Χώρα

Ελλάδα

Περιοχή

Νάουσα

Χρώμα

Ερυθρό

Γλυκύτητα

Ξηρό

Εσοδεία

2010

Ποικιλίες

Merlot, Ξινόμαυρο

Μέγεθος

6lt

Στυλ

Ήσυχο

Alc

14,5%

Παλαίωση

>20 έτη

Σχετικά προϊόντα